Και πάλι, πάντως, μίλησε μόνο για κατηγορίες που η υποχρεωτικότητα θα είναι συνταγματικά επιτρεπτή. «Η υποχρεωτικότητα μπαίνει όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής», εξήγησε, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για οριζόντια περιοριστικά μέτρα ή τοπικά lockdown. «Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας και ζητούν πιο αποφασιστικά μέτρα, όπως πήραν άλλες χώρες, προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης στάθηκε στην σημασία του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι τα νούμερα είναι καταλυτικά: «Ο κορονοϊός σκοτώνει άπαντες, αλλά πλήττει 20-25 φορές περισσότερο σε επίπεδο σοβαρής νόσησης, τους ανεμβολίαστους. Όσοι εμβολιασμένοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα».

Ο κ. Πλεύρης μίλησε και για την ενίσχυση του ΕΣΥ τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να επιταχθούν περισσότεροι γιατροί, ενώ δήλωσε πως το Σύστημα Υγείας θωρακίζεται με 200 νέες κλίνες στη Θεσσαλονίκη και 30 κλίνες για κόβιντ και 30 non-κόβιντ περιστατικά σε Λάρισα και Βόλο.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, ειδικά πριν από δύο ημέρες, «αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν συμβεί κάτι διαφορετικό, θα παγιωθούμε σε αριθμούς πάνω από 4.000 με τάσεις προς 5.000 ή και παραπάνω, κατά τις επόμενες 3-4 εβδομάδες και προς το τέλος Νοεμβρίου» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης. «Έχουμε κουραστεί 20 μήνες να παλεύουμε και να μην μπορούμε να αυξήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό είναι ελλιπέστατο» είχε τονίσει και η διευθύντρια ΜΕΘ στο «Άγιος Δημήτριος» Γλυκερία Βλαχογιάννη.

Στις μετακινήσεις προσωπικού, και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων, από νοσοκομεία του νησιού προς αυτό του Ρεθύμνου, αντιτίθονται οι αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στη σχετική ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, κατήγγειλαν την απόφαση της διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ε. Μπορμπουδάκη για το «τελεσίγραφο» που, όπως τόνισαν, απέστειλε στη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, με το οποίο ζητούσε εντός 2 ωρών να απαντήσει ποιοι αναισθησιολόγοι προσφέρονται εθελοντικά να μετακινηθούν, από την αμέσως επόμενη ημέρα 23/10 έως και την 31/10 στο Ρέθυμνο για να καλύψουν κενές εφημερίες του νοσοκομείου λόγω ασθένειας του γιατρού που υπηρετεί εκεί.

Σημαντική η τρίτη δόση

Αναφορικά με την 3η εμβολιαστική δόση ο υπουργός στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως είναι σημαντική και αναγκαία ειδικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ όπως είπε η χορήγηση της θα γίνει διαθέσιμη για όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως θα σταλούν sms υπενθύμισης στους άνω των 60 που έχουν περάσει 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους, ώστε να προχωρήσουν σε προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγησης της 3ης δόσης.

Τα δεδομένα για τα μονοκλωνικά και τα νέα φάρμακα

Όσον αφορά στην χορήγηση μονοκλωνικών και φαρμάκων ο Υπουργός σημείωσε πως τα μονοκλωνικά θα έρθουν στην χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους, ακόμα και αν δεν έχουν λάβει τελική έγκριση, όπως ορίζεται η τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση.

Για τα φάρμακα, τόνισε ότι θα χορηγούνται στην πρώτη φάση της λοίμωξης με covid (όχι κατά την παραμονή του ασθενή στη ΜΕΘ) και θα είναι διαθέσιμα από το 2022, ενώ θα απευθύνονται κυρίως σε ευάλωτο πληθυσμό.Όπως δήλωσε οι θεραπείες με τα παραπάνω φάρμακα θα είναι ακριβές από 700-800 ευρώ έως και 2.000, με τις παρενέργειες να είναι πιο έντονες σε σύγκριση με τα εμβόλια.