Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, έχοντας στο μυαλό της ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου η εκταμίευση της δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου.
 
Τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή είναι τα «κόκκινα δάνεια» με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, τα ισοδύναμα που θα ακυρώσουν την επιστροφή του ΕΚΑΣ αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. 
 
Ως προς το ΕΚΑΣ, οι δανειστές ζητούν οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016, και πλέον δεν δικαιούνται λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.
Ειδικότερα, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων να γίνει με 12 ή 18 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις και το δεύτερο σενάριο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, χωρίς -όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Εργασίας- να βγουν χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων.
 

«Αγκάθια»

 
Ασυμφωνία μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης ενδέχεται να υπάρχει και για τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ζητήθηκε να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, κάτι που φέρνει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 20%.
 
Παράλληλα, διάσταση απόψεων στη διαπραγμάτευση υπάρχει στις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες, με τους δανειστές να ζητούν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο.
 

Με τροπολογίες οι τελευταίες «πινελιές»

 
Όπως φαίνεται, η λύση που θα προτιμήσει η κυβέρνηση είναι η κατάθεση τροπολογιών την εβδομάδα που έρχεται στη Βουλή, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί προς το παρόν και η λύση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 
 
Στο μεταξύ, την Δευτέρα αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή του νέου αναπτυξιακού νόμου, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην ενίσχυση των επενδύσεων που έχουν μπλοκάρει το τελευταίο διάστημα.