Ένα γενικότερο κλίμα αναμονής περιβάλλει την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ ενδιαφέρον αναφορικά με τη λύση του «Μακεδονικού» φαίνεται να έχουν και οι ΗΠΑ αλλά και ο Γερμανικός τύπος. Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει ότι είναι «θέμα ημερών» η επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, συνεχίζονται σε υψηλούς τόνους οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η συντηρητική γερμανική εφημερίδα FAZ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Πρώτα τα καλά νέα: Η δυσάρεστη διαμάχη για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας βρίσκεται πιο κοντά σε λύση παρά ποτέ. Τα κακά νέα: αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι βρίσκεται όντως κοντά σε λύση».
Στο άρθρο αναφέρεται ότι το αντικείμενο της «διαμάχης» για το όνομα της ΠΓΔΜ «παραμένει» ίδιο τα τελευταία 25 χρόνια.«Η Ελλάδα δεν θέλει να αφήσει τη Μακεδονία να λέγεται Μακεδονία, γιατί ένα τέτοιο όνομα κράτους θα έπληττε την ελληνική ιστορία και το υγιές εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων. Γι' αυτό η Αθήνα παρεμποδίζει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι μόνο οι ίδιοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους το όνομα «Μακεδονία», διότι αυτό που μετέφερε ο Μέγας Αλέξανδρος δια πυρός και σιδήρου στον κόσμο είναι εντέλει ο ελληνικός πολιτισμός, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι πολλοί Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδεχθεί ότι η στάση της Αθήνας στο θέμα του ονόματος είναι «παράλογη», σύμφωνα με συνομιλίες Αμερικανών διπλωματών. Επιπλέον, η FAZ σχολιάζει ότι «όπως συμβαίνει συχνά όταν έχεις κολλήσει μια φορά σε μια παράλογη ιδέα, δεν μπορείς να την εγκαταλείψεις έτσι απλά χωρίς να χάσεις το κύρος σου».
Σχετικά με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το δημοσίευμα τονίζει ότι «δεν υπέκυψαν στο πολιτικό αυτό ντελίριο. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Τσίπρα και το κυβερνών κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ για αρκετά πράγματα, αλλά δεν ήταν ποτέ η αιχμή του δόρατος της εθνικιστικής -αρχαΐζουσας ευφορίας στο ζήτημα για το όνομα. Τσίπρας και Κοτζιάς αναγνωρίζουν ότι η διαρκής παρεμπόδιση από ελληνικής πλευράς της ενσωμάτωσης της μικρής γειτονικής χώρας στη Δύση δεν ενισχύει τη σταθερότητά της ΠΓΔΜ. Και σίγουρα η αβεβαιότητα στα Βαλκάνια δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».
Επιπλέον, ο αρθρογράφος αναφέρεται και στα εσωτερικά προβλήματα των δύο κυβερνήσεων καθώς «ο Ζάεφ έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας ενώ ο Τσίπρας χρειάζεται την αντιπολίτευση αφού ο κυβερνητικός του εταίρος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε λύση που φέρει το όνομα Μακεδονία».
Τέλος, σχετικά με διαρροές που σχολιάζουν ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «αδιέξοδο», η FAZ επισημαίνει πως «αυτό δεν συνιστά ακόμη την οριστική αποτυχία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια αποτυχία χωρίς εθνικιστική συνέργεια. Και αυτό μετά θα ήταν πράγματι μια μεγάλη δυστυχία για τα δυο κράτη και για την περιοχή».
Συμφωνία άμεσα προδικάζει η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ
«Την Πέμπτη ή την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι.
Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανέφερε πως το «ραντεβού» Τσίπρα – Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί στο ελληνικό τμήμα της λίμνης Μικρής Πρέσπας. Κατά τον ίδιο, κύριος συντονιστής της συνάντησης είναι ο σύμβουλος του Ζ. Ζάεφ, Μπόγιαν Μαρίτσιτς.
«Δεν θα πρέπει να σχολιάζουμε ανεπίσημες πληροφορίες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται και ιδιαίτερα αν δεν έχουν αξιοπιστία και νομιμοποίηση», σχολίασε ο Μίλε Μποσνακόφσκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, στις οποίες γινόταν λόγος για «θέμα ημερών» σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Πίεση από τις ΗΠΑ για λύση του Μακεδονικού
Δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι η Ελλάδα λόγω της διμερούς διαφοράς με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την ΕΕ. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Δανία, οι οποίες τάσσονται κατά της «περαιτέρω διεύρυνσης» της ΕΕ.
Ωστόσο, πίεση φαίνεται να ασκούν οι ΗΠΑ για λύση του Μακεδονικού, καθώς ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το think tank «Heritage Foundation» στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, ότι «στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια…Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».
Επιπροσθέτως, επεσήμανε τον «αθόρυβο ρόλο» που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος, χωρίς να κρύψει πως η προσπάθειά αυτή συνδέεται ευθέως με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ» σημείωσε.
Εσωτερικός πόλεμος ανάμεσα σε ΝΔ και Κυβέρνηση
Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε η Νέα Δημοκρατία προς την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις». Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει ακροδεξιά» την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, και ότι «αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».
Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι «η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων», και προσθέτει ότι «η εκχώρηση “μακεδονικής εθνότητας” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν είναι αποδεκτή».
«Noμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται – έστω στα λόγια – να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;», καταλήγει η ΝΔ.
«Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν»
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μέσω από του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter απάντησε στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως “Μακεδονική”. Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Αντί να κάνουν αυτοκριτική βρίζουν. Δεν τους φταίει η “αβλεψια” τους αλλά η αποκάλυψή της»
«Το χαρτί της πατριδοκαπηλείας» παίζει η ΝΔ
Άμεση ήταν η απάντηση και από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υποστήριξε ότι «η ΝΔ για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλείας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών».
«Το ερώτημα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η “ενιαία και συνολική” λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου “Μακεδονία”; Ναι ή όχι; Τελικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;», καταλήγει η κυβέρνηση.