Ακόμη και αν η καύση ορυκτών καυσίμων που οδηγεί στην κλιματική κρίση σταματούσε μέσα σε μια νύχτα, δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές, κινδυνεύουν από πλημμύρες λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς πλέον η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι «αναπόφευκτη»

Η έρευνα δείχνει ότι η μέχρι σήμερα παγκόσμια θέρμανση θα προκαλέσει μια ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς θα λιώσουν 110 εκατ. τόνοι πάγου. Με τη συνέχιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το λιώσιμο άλλων πάγων και τη θερμική διαστολή του ωκεανού, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα φαίνεται πιθανή.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές, λόγω τις ανόδου της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύουν από πλημμύρες, μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αν το έτος ρεκόρ τήξης της Γροιλανδίας το 2012 γίνει συνήθης κατάσταση μέσα στον αιώνα, όπως είναι πιθανό, τότε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι «συγκλονιστική» καθώς θα αυξηθεί κατά 78 εκατοστά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. .

Σύμφωνα με το Τhe Gurdian, προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστικά μοντέλα της συμπεριφοράς του καλύμματος πάγου για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές απώλειες, ωστόσο οι φυσικές διεργασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε σημαντικές αβεβαιότητες στα αποτελέσματα.

Αντίθετα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις των απωλειών πάγου από τη Γροιλανδία και του σχήματος του παγοκαλύμματος από το 2000-19. Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στους επιστήμονες να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό η παγκόσμια θέρμανση μέχρι σήμερα έχει ωθήσει το στρώμα πάγου από μια ισορροπία όπου οι χιονοπτώσεις αντιστοιχούν στους πάγους που χάνονται. Αυτό επέτρεψε τον υπολογισμό του πόσος ακόμη πάγος πρέπει να χαθεί προκειμένου να ανακτηθεί η σταθερότητα.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι ελάχιστη, επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο την παγκόσμια θέρμανση μέχρι στιγμής και επειδή δεν περιλαμβάνονται ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος των παγετώνων στα περιθώρια του παγοκαλύμματος.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι παρέχει μια σταθερή εκτίμηση της αναπόφευκτης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν δίνει μια χρονική κλίμακα κατά την οποία θα χαθεί ο πάγος. Παρ’ όλα αυτά, με βάση τη συνολική κατανόηση των επιστημόνων για το πώς φύλλα όπως η Γροιλανδία χάνουν πάγο στον ωκεανό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα συμβεί σχετικά σύντομα. Το 2021, άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα σημαντικό τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας βρισκόταν στα πρόθυρα ενός σημείου καμπής.

«Η ελάχιστη άνοδος της θάλασσας κατά 27 εκατοστά, το έχουμε συσσωρεύσει μέχρι σήμερα και θα πληρωθεί, ό,τι κι αν κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο δρ Γουίλιαμ Κόλγκαν, επίσης από το Geus. «Είτε θα έρθει σε 100 χρόνια είτε σε 150 χρόνια, θα έρθει. Και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας για την οποία έχουμε δεσμευτεί αυξάνεται επί του παρόντος, λόγω της κλιματικής πορείας στην οποία βρισκόμαστε».