Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό παρουσιάστηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Στα τρία εξ αυτών η χωρητικότητα θα είναι τουλάχιστον 5.000 ενώ στην Κω θα είναι 2.000 και στη Λέρο θα είναι 1.000. Τα νέα κέντρα θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα κέντρα όπως η Μόρια και το Βαθύ, που είναι ανοικτά και θα κλείσουν. Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών και προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ανακοινώθηκαν οι «γενικές» ακόλουθες δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Όπως αναφέρθηκε, η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις προσφυγικές δομές όπως παρουσιάστηκε:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

«Αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν»

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα, όπως είπε, «σε όσους σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα», θυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ότι οι «παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια» αλλά και τις δηλώσεις άλλων στελεχών της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για «ανθρωπιά στο μέτρο του εφικτού».

Eισβολείς στην Ανθρωπιά

Συγκεκριμένα, ο Στ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν».

Ο Α. Στεφανής αναφέρθηκε και στην «εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών», με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

  1. Στην παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
  3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
  4. Τέλος, στη δημιουργία ειδικού Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού τέθηκε επί τάπητος στη προχθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες με τον πρωθυπουργό να ζητά την αλληλεγγύη όλων προς τα νησιά και να θέτει το ερώτημα πως είναι δυνατόν εκείνος να δίνει μάχες στην Ευρώπη και να ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μέσα στην ίδια τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες βδομάδες πριν την εκτίμηση του ότι η κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό στα νησιά της Ελλάδας έχει καταστεί μη διαχειρίσιμη εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για κυνική ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε στο προσφυγικό έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αν μπορεί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για το άσυλο.

Ομολογία ανεπάρκειας των κυβερνητικών σχεδίων για το προσφυγικό από τον Χρυσοχοΐδη σε ευρωπαϊκό ακροατήριο