Της Βασιλικής Σιούτη
 
Για κόψιμο της υποψηφιότητας της ρομά Σαμπιχά Σουλειμάν μιλούν τα τουρκογενή μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι έπεισαν την ηγεσία του κόμματος να κάνει πίσω. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει σιωπή, ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι αν υποχωρήσουν, θα ικανοποιήσουν το τουρκικό προξενείο. Άλλος ένας γόρδιος δεσμός για τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Πίσω φαίνεται, ωστόσο, ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλειμάν Σαμπιχά μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.  Ήδη από εχθές παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας ισχυρίζονται ότι η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλειμάν κόπηκε από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι τώρα αποφεύγει κάθε αναφορά στο θέμα.
 
Μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι μετά την επίσκεψη κλιμακίου της Κουμουνδούρου με επικεφαλής τον Δ.Βίτσα στην περιοχή, τους έπεισαν ότι πρέπει να πάρουν πίσω την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλειμάν, την οποία αποκάλεσαν «μεγάλο λάθος του κόμματος». 
 
Το πρόβλημα με δυο λόγια: η Σαμπιχά που αυτοαποκαλείται «Ελληνίδα Ρομά» κατηγορείται από την τουρκογενή μειονότητα ως εθνικίστρια, ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους» και ο αυτοαποκαλούμενος “Τούρκος” βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Χουσείν Ζειμπέκ, που σήκωσε το κυρίως βάρος της επίθεσης εναντίον της, κατηγορείται από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της επίσης ως εθνικιστής και «ενεργούμενο του τουρκικού βαθέως κράτους».Μπροστά σε αυτό το κουβάρι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να λύσει τη διαφορά και να επιλέξει ποιον θα ικανοποιήσει.  Το πρόβλημα άλλωστε, είναι όλο δικό της {της ηγεσίας). 

Η Σαμπιχά Σουλειμάν ανήκει στην κοινότητα των ρομά της Θράκης και στο παρελθόν έχει καταγγείλει το τουρκικό προξενείο της περιοχής για εξαναγκασμό και  εκτουρκισμό της μειονότητας (πομάκων και ρομά). Επίσης, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδρύματα (όπως το Νιάρχος) και την ελληνική κυβέρνηση (επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ)  για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στους καταυλισμούς των ρομά, που μέχρι τότε πολλά μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο σε τουρκικά ή καθόλου. Δράση που τη μετέτρεψε σε κόκκινο πανί, όχι μόνο για το τουρκικό προξενείο,  αλλά και για τα μειονοτικά στελέχη που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι (κάποιοι είναι όντως τουρκογενείς και κάποιοι είναι πομάκοι που εκτουρκίστηκαν).
 
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει για άλλη μια φορά παγωμάρα μετά  το καινούργιο αυτογκόλ και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Οι αντιδράσεις είναι δύο ειδών, καθώς υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με την απόσυρση και μιλάνε για «νέο λάθος» και οι άλλοι που υπερασπίζονται την υποψηφιότητα της Σαμπιχά και θεωρούν «ολέθριο λάθος» την απόσυρσή της, υποστηρίζοντας ότι θα φανεί πως «υποχωρούν στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου».


 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ κατηγορείται για στενές σχέσεις με το τουρκικό κράτος 

Η αλήθεια είναι πως όταν την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες, μόλις  ανακοινώθηκε το όνομα της Σαμπιχά Σουλειμάν, ένα μειονοτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αιχάν Καραγιουσούφ, αντέδρασε αμέσως,  λέγοντας : «Εμείς οι Τούρκοι της Θράκης μην περιμένετε να ψηφίσουμε τη τσιγγάνα Σαμπιχά». Τότε ο Ρούντι Ρινάλντι του απάντησε «εσείς οι Τούρκοι να μην την ψηφίσετε, θα την ψηφίσουμε εμείς οι Έλληνες».Ο Καραγιουσούφ εξέφρασε έντονα τις ενστάσεις του, κατηγορώντας την περίπου ως εθνικίστρια που προπαγανδίζει την ελληνική συνείδηση στους ρομά της Θράκης, και τα βάζει με τους Τούρκους, αλλά δε φάνηκε να πείθει την ΚΠΕ ούτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Του απάντησαν ότι οι υποψηφιότητες όλες είχαν εξεταστεί προσεκτικά πριν προταθούν και ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία και η Σαμπιχά υπερψηφίστηκε με μεγάλο ποσοστό.
 
Από την επομένη όμως,  στη μειονότητα άναψαν φωτιές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ την κατηγόρησε ότι  ανήκει στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την κόψει από το ευρωψηφοδέλτιο τελικά. Οι υπερασπιστές της Σαμπιχά στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Ζειμπέκ ότι σχετίζεται με το τουρκικό προξενείο και πρόκειται για τούρκο δεξιό εθνικιστή που βρίσκεται για τυχοδιωκτικούς λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται σε φωτογραφίσεις του  με φόντο την τουρκική σημαία και το πορτρέτο του Κεμάλ,  που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
 
«Τι δουλειά έχουν να υποδεικνύουν ποιους θα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο; Δεν πρόκειται για τοπικό ή περιφερειακό ψηφοδέλτιο για να είναι υποχρεωτική η έγκρισή τους. Πρόκειται για ψηφοδέλτιο της επικράτειας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μία ακτιβίστρια ρομά» λέει στέλεχος της Κουμουνδούρου στο TPP. «Η κεντρική επιτροπή την ψήφισε, αφού άκουσε και τις ενστάσεις. Είναι αντιδημοκρατική κάθε προσπάθεια ακύρωσής της» λέει.

 «Όσο για τις κατηγορίες» τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι είναι αστείες». «Καμία σχέση δεν υπάρχει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πέρα από το ότι ο Τέρενς Κουίκ της έδωσε κάποτε συγχαρητήρια, όταν έμαθε για τη δουλειά της και αναφέρθηκε στη δράση της. Την κατηγορούν ως εθνικίστρια μόνο και μόνο επειδή τα έχει βάλει με το τουρκικό προξενείο».
 
Από την άλλη πλευρά στέλεχος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, από αυτούς που κατηγορούν ως εθνικίστρια τη Σαμπιχά, μιλώντας στο ΤPP ισχυρίζεται ότι πίσω από τη δράση της βρίσκεται το Δίκτυο 21 και η κυβέρνηση Σαμαρά. «Κανένας μας δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αποσύρουν αμέσως τη Σαμπιχά» λέει. «Ξέρετε ποια είναι η κυρία; Γυρνάει στην Ευρώπη και στον ΟΗΕ και κατηγορεί την τουρκική μειονότητα ότι τους αναγκάζουμε να μιλάνε τουρκικά. Την υποκινεί το Δίκτυο 21  και μισθοδοτείται από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ».
 
Η Σαμπιχά Σουλειμάν, πάλι,  αρνείται τις κατηγορίες αυτές και οι άνθρωποί της μιλάνε «για τουρκική προπαγάνδα» ενώ καταγγέλλουν ότι « η Σαμπιχά έχει  δεχθεί μέχρι κι επίθεση ξυλοδαρμού».  «Πρώτη φορά θα κατέβαινε υποψήφιος μη αρεστός στο προξενείο και το θεώρησαν κακή αρχή. Μέχρι τώρα όλα τα κόμματα κατεβάζουν ως μειονοτικούς υποψήφιους, μόνο όσους εγκρίνει το τουρκικό προξενείο» λένε.
 
Η ίδια εμφανίζεται απογοητευμένη, καθώς περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ να την υπερασπιστεί, από τη στιγμή που την πρότεινε. Δηλώνει στο περιβάλλον της ότι «το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της είναι πολύ άγριο για να αντέξει να το σηκώσει μόνη».
 
Στα πολιτικά στελέχη της μειονότητας, πάντως,  υπάρχει ικανοποίηση και θεωρούν ότι πέτυχαν μία νίκη, κόβοντας τη Ρομά υποψήφια που  κατηγορούν ως ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους». Παραμένουν επιφυλακτικοί, ωστόσο,  όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοινώνει και επισήμως όσα συμφώνησε μαζί τους, όπως λένε,  ο Δ. Βίτσας.
 
Στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν ακόμα πως θα το διαχειριστούν επικοινωνιακά και πολιτικά,  καθώς υπάρχουν πολλά στελέχη που τους κατηγορούν ήδη ότι «υποχωρούν στις απαιτήσεις του τουρκικού προξενείου».

Αντιμετωπίζουν κι ένα ακόμα πρόβλημα,  καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος μειονοτικός υποψήφιος που να έχει να παρουσιάσει κάποια δράση. Τα σημαντικά στελέχη της τουρκογενούς μειονότητας δεν επιθυμούν να κατέβουν σε αυτές τις ευρωεκλογές, καθώς  θα κατέβει το τουρκικό μειονοτικό εθνικιστικό κόμμα DEB (συνέχεια του κόμματος του Σαδίκ) και η γραμμή  του προξενείου λέγεται ότι είναι να υποστηριχθεί από όλους. Είναι γνωστό ότι όλα τα κόμματα ( και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ ) συζήτησαν με πολλά πρόσωπα και δέχθηκαν πολλές αρνήσεις για τα ευρωψηφοδέλτια .

Ο Χουσείν Ζειμπέκ πάντως, πρότεινε ως λύση ανάγκης στον ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει την Σαμπιχά Σουλειμάν με τον βοηθό του, αλλά η απόφαση της Κουμουνδούρου δεν είναι ακόμα γνωστή.