Η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμείαμ, αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr, φτάνει τα 700.000.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει 350.000.000 ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα να υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν από την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Από την 1η Ιουλίου που θα μειωθούν οι εισφορές, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα  ρευστότητας στον ΟΑΕΔ ενώ σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για το ΙΚΑ. Σε πρακτικό επίπεδο, η μείωση αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε διακοπή καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και δύο επιδομάτων μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες. 

Ποια επιδόματα καταργούνται

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr καταργούνται όχι μόνο τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τρεις ακόμη παροχές ,το επιδόματος στράτευσης και τα δύο επιδόματα μητρότητας, μετά την συμφωνία με την Τρόικα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% σταδιακά έως το 2015.

 
200.000 οικογένειες χάνουν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ όπου αντιστοιχούσε σε 8,22 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
 
Τα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε δικαιούχες μητέρες είναι οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασία). Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

Τα επιδόματα κόβονται αφού οι εισφορές που κατευθύνονται υπέρ ΔΛΟΕΜ , Στράτευσης και ΛΑΕΚ, είναι αυτές που καταργούνται.

 
Εφόσον το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει στην κατάργηση των παραπάνω παροχών, μπορεί να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά θα επέλθουν παράλληλα σημαντικές μειώσεις στις παροχές των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει μικρότερα ποσά για την καταβολή επιδομάτων σε ανέργους λόγω και της σημαντικής και συνεχούς αύξησης των δικαιούχων, αλλά πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ.
 
Από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 υπέρ ΔΛΟΕΜ, ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνόταν στα δύο επιδόματα μητρότητας που δίνει ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες και το υπόλοιπο στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων.
 
Αντίστοιχα, περί τα 45 εκατ. ευρώ που τυπικά αφορούν σε επιδόματα στράτευσης, στην πράξη κάλυπταν τις ανάγκες ρευστότητας του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.

Πώς θα διαμορφωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Το -2,9% για τους εργοδότες και το -1% για τους εργαζόμενους, οδηγεί σε μικτά ασφάλιστρα 25,56: για τους εργοδότες και 13,5% για τον εργαζόμενο. Σε αυτό το ενδεχόμενο για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη.

Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ. Για περιπτώσεις που ο μισθός ανέρχεται στα 2.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 56 ευρώ για τον εργοδότη και 22 ευρώ για τον εργαζόμενο.