Κώδικα Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, στον Κώδικα θα προσδιορίζονται οι όροι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», βάση των οποίων θα πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών θα εκδοθεί από την ΤτΕ θα πρέπει να εφαρμοστεί ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όργανο το οποίο θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προτάσεις, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που εγείρονται από την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.
 
«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποτελεί το μόνο υπό σύσταση όργανο επιλαμβανόμενο θεμάτων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει πρόθεση έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών προς τους Έλληνες δικαστές και το δικαστικό σώμα, πράξη που αντίκειται στο Σύνταγμα της Ελλάδος και σε κάθε περίπτωση κρίνεται απορριπτέα».
 
«Κανένα υπουργείο δεν υποστηρίζει την έκδοση τέτοιων οδηγιών και σε ουδεμία διαβούλευση με την τρόικα έχουν προβεί, προκειμένου να συμφωνηθούν τυποποιημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο ερώτημα της Μ. Χρυσοβελώνη.

Η βουλευτής είχε υπενθυμίσει στην ερώτησή της ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, έχει ζητήσει να υπάρξει ένα πλαίσιο ορισμών όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι διανειολήπτες» ως καθοδήγηση προς το Δικαστικό Σώμα.
 

«Η δικαστική προστασία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, ομοίως και των δικαστών να απολαμβάνουν απόλυτης ελευθερίας της δικαστικής τους κρίσης. Οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση θα ήταν αντισυνταγματική και κρίνεται καταδικαστέα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

(Πληροφορίες: Ναυτεμπορική, Βήμα)