Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν γιατροί της Κρήτης με τους διευθυντές των κλινικών του νοσοκομείου του Ρεθύμνου και την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων να καταγγέλλουν μέσω ανακοινώσεων και δημόσιων επιστολών τις σοβαρές καθυστερήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων, καθώς και τις ελάχιστες προσλήψεις κατά τη διαχείριση της πανδημίας -και ιδιαίτερα του δεύτερου κύματος. Δραματική η κατάσταση στις υποστελεχωμένες υγειονομικές μονάδες με το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να έχει πλέον εξαντλήσει τις δυνάμεις του.

«Ίδια αν όχι χειρότερη κατάσταση από πριν 9 μήνες»

Με δημόσια επιστολή τους οι Διευθυντές των κλινικών του νοσοκομείου του Ρεθύμνου καταγγέλλουν πως η υγειονομική δομή εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκεται «στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν πριν από 9 μήνες», αφού αντί να ενισχύσει η Πολιτεία το νοσοκομείο με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, «μας πήραν γιατρούς που μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία». Έτσι, πλέον «οι ειδικότητες πρώτης γραμμής δεν μπορούν να στηρίξουν μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Ήδη η κλινική COVID δεν έχει εφημερεύοντα γιατρό» ενώ «τα ΤΕΠ μένουν με ακάλυπτες εφημερίες, εφόσον οι γιατροί του έχουν προ πολλού υπερβεί τις δυνάμεις τους».

Συνεπώς, λύσεις «αποσπασματικές με προσωρινό χαρακτήρα» καλούνται να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι της δομής με τους διευθυντές του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου να καταγγέλλουν πως «το Νοσοκομείο είναι όχι πριν αλλά μετά το όριο» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι δυνάμεις του λιγοστού προσωπικού είναι εξαντλημένες και δυστυχώς χωρίς ορίζοντα αισθητής βελτίωσης για το άμεσο μέλλον».

Ολόκληρη η επιστολή των Διευθυντών του Νοσοκομείο Ρεθύμνου:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφτασε και εμείς βρισκόμαστε από άποψη στελέχωσης στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν πριν από 9 μήνες. Στο πρώτο κύμα «σφίξαμε τα δόντια» και δουλέψαμε υπεράνω των δυναμεών μας πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα οχυρωθούμε με προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δυσκολότερη και πιο παρατεταμένη περίοδο αυξημένων αναγκών που έρχεται.

Δυστυχώς, οι θέσεις που προκηρύχτηκαν δεν φάνηκαν δελεαστικές και αντί να μας ενισχύσουν μας πήραν γιατρούς που μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Τα ΤΕΠ είναι πρακτικά με δύο γιατρούς, η Παθολογική με 3, η Πνευμονολογική με 3, η ΜΕΘ με 4 το Αναισθησιολογικό με 2 και οι προσθήκες που περιμένουμε είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Προφανώς και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας οι ειδικότητες πρώτης γραμμής δεν μπορούν να στηρίξουν μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Ήδη η κλινική COVID δεν έχει εφημερεύοντα γιατρό. Τα ΤΕΠ μένουν με ακάλυπτες εφημερίες, εφόσον οι γιατροί του έχουν προ πολλού υπερβεί τις δυνάμεις τους. Η ΜΕΘ με έναν εφημερεύοντα καθημερινά δεν μπορεί να ανοίξει τα COVID κρεβάτια και αναγκαζόμαστε να διαφημίζουμε τα περιστατικά που «φαίνεται ότι θα βαρύνουν» διαχειριζόμενοι καταστάσεις ρίσκου ανεπίτρεπτες. Παρά τις προσπάθειες των διοικητικών οργάνων είναι αδύνατο να βρεθεί ένας τρόπος να γίνονται ασφαλείς διακομιδες ασθενων γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Οι 3 πνευμονολόγοι σε αυτή τη δύσκολη φάση καλούνται να καλύψουν δύο κλινικές. Οι παθολόγοι βρισκόμενοι πάνω από ένα χρόνο σε αυτή την κατάσταση, λειτουργούν τους περισσότερους μήνες με «εντελλεσθαι» από τη διοίκηση. Οι Αναισθησιολόγοι που τώρα έπρεπε να είναι υπερπλήρεις είναι 2 με την ελπίδα, από την πρόσφατη προκήρυξη, να γίνουν 4, αριθμός πάλι πολύ οριακός. Οι λύσεις που βρίσκονται είναι αποσπασματικές με προσωρινό χαρακτήρα.

Καταλαβαίνει κανείς πως το Νοσοκομείο είναι όχι πριν αλλά μετά το όριο. Δεν μιλάμε για την περίπτωση που κάποιος γιατρός αρρωστήσει ή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα. Οι δυνάμεις του λιγοστού προσωπικού είναι εξαντλημένες και δυστυχώς χωρίς ορίζοντα αισθητής βελτίωσης για το άμεσο μέλλον».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Χαράλαμπος Μαρκάκης, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μαρίνα Κουρτζέλη, Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Ρεθύμνου και Ελένη Ιωαννίδου, Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Οκτώ μήνες κυβερνητικής ολιγωρίας»

«Οκτώ μήνες μετά το πρώτο lockdown βρισκόμαστε ανοχύρωτοι στο έλεος του κορονοϊού» καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων κάνοντας λόγο για οκτώ μήνες «αναίσχυντης κοροϊδίας» και «εγκληματικής κυβερνητικής ολιγωρίας», απαριθμώντας τις σοβαρές παραλείψεις της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Ταυτόχρονα, στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ελάχιστες» προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους τελευταίους, οι οποίες δεν επαρκούν απέναντι σε πάγιες ανάγκες και πόσο μάλλον στις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες μίας πανδημίας.

«Σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα το ΕΣΥ φλερτάρει με την απόλυτη κατάρρευση τις επόμενες 15 μέρες» υπογραμμίζουν οι γιατροί των Χανίων ζητώντας «έστω και σήμερα που βρισκόμαστε στο…και πέντε» μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σοβαρή επιδημιολογική στρατηγική όπως κάνουν άλλες χώρες εκτός ΕΕ με μαζικά test.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων:

«Δυστυχώς είμαστε πάλι «στο ίδιο έργο θεατές»… οκτώ μήνες μετά το πρώτο lockdown βρισκόμαστε ανοχύρωτοι στο έλεος του κορωνοϊού. Οκτώ μήνες επικοινωνιακής πολιτικής, οκτώ μήνες αναίσχυντης κοροϊδίας, οκτώ μήνες εγκληματικής κυβερνητικής ολιγωρίας.

Ακόμη και χθες, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να συνεχίσει να μας κοροϊδεύει προσπαθώντας να μας πείσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο! Ας μιλήσουμε όμως με δεδομένα:

  • Σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα το ΕΣΥ φλερτάρει με την απόλυτη κατάρρευση τις επόμενες 15 μέρες.
  • Στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε νοσηλευτικά ιδρύματα αποκλειστικά για COVID-19.
  • Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων έχει εκτοξευθεί.
  • Οι ΜΕΘ-COVID κινδυνεύουν να γεμίσουν από μέρα σε μέρα.
  • Οι επιζώντες της πανδημίας θα υποφέρουν οικονομικά.
  • Τα προγραμματισμένα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων θα περικοπούν κατά 80% λόγω πανδημίας.
  • Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ είχε κλείσει νοσοκομεία τα οποία τώρα ανοίγει όπως όπως.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών προετοιμασίας για το 2ο «κύμα» της πανδημίας, ας δούμε τι έκανε και τι δεν έκανε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας:

ΜΕΤΑ το 2ο lockdown… όχι πριν, ο υπουργός υγείας ανακοινώνει κατεπείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών στις ΜΕΘ.

ΜΕΤΑ το 2ο lockdown ο υπουργός Υγείας αντί να προχωρήσει σε αθρόες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ κάνει για άλλη μια φορά έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ με μισθό 2000 ευρώ αφορολόγητα και συνέχιση του ιδιωτικού ιατρείου!

ΜΕΤΑ το 2ο lockdown ο υπουργός Υγείας δίνει δικαίωμα στους 67χρονους (ευπαθής ομάδα) γιατρούς ΕΣΥ να αναβάλουν τη συνταξιοδότηση τους για έξι μήνες ώστε να «βάλουν πλάτη»!!!

Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκαν 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», εκ των οποίων θα λειτουργήσουν άμεσα οι 12 λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού!

Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown ο υφυπουργός Υγείας δήλωνε ότι προσελήφθησαν περισσότεροι συμβασιούχοι γιατροί από αυτούς που χρειάστηκαν τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ υπερβαίνουν τις 5.000!

Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown δόθηκαν 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ… και επειδή ήταν λίγα, πρόσφατα δόθηκαν άλλα 2 εκατομμύρια!

Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown δόθηκαν 85 εκατομμύρια για τα… σκόιλ ελικικού!

Μετά το 1ο lockdown ξεκίνησε η τουριστική περίοδος με βασική τακτική το «μπάτε σκύλοι αλέστε», με ανεπαρκή δειγματοληπτικό (όχι καθολικό) έλεγχο στα σύνορα!

Μετά την έξαρση κρουσμάτων η οποία, όλως τυχαίως, συνέπεσε με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, η κυβέρνηση συνέχισε το παραμύθι της ατομικής ευθύνης καταγγέλλοντας πανηγυρτζίδες, νεολαία, πλατείες και άλλες συγκεντρώσεις που η ίδια είχε επιτρέψει στους πολίτες… όχι όμως αεροπλάνα, πλοία και ΜΜΜ με τεράστια πληρότητα. Εκεί μάλλον δεν κολλάει ο ιός…

Ο αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας με μαθηματικά «ζογκλερικά» επιδημιολόγων «παπαγάλων»! Το αφήγημα ήταν ότι στα σχολεία ο ιός δε μεταδίδεται εύκολα… στο 2ο lockdown έκλεισε γυμνάσια και λύκεια! Τελικά ίσως και να μεταδίδεται…

Τις τελευταίες μέρες πριν το 2ο lockdown η κυβέρνηση ανακοίνωνε σε καθημερινή βάση νέα μέτρα των οποίων την αποτελεσματικότητα θα αξιολογούσε μετά από 15 ημέρες, μέχρι που τα μέτρα τελείωσαν πριν αξιολογηθούν και περάσαμε σε lockdown… τραγέλαφος δηλαδή.

Η απαρίθμηση των ψεμάτων, των παλινωδιών, της έλλειψης σχεδίου και της ανευθυνότητας θα μπορούσε να γεμίσει αρκετές σελίδες ακόμη.

Αφήσαμε για το τέλος το νοσοκομείο της πόλης μας. Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους τελευταίους οκτώ μήνες ήταν ελάχιστες και σαφέστατα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον τις ανάγκες μιας πανδημίας. Η υποτιθέμενη ΜΕΘ-COVID θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται… κανείς δεν ξέρει πότε. Φυσικά η νέα ΜΕΘ θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» διότι τα εκατομμύρια του ελληνικού Δημοσίου ξοδεύονται στα ανεκδιήγητα ΜΜΕ και σε σκόιλ ελικικού. Έως τότε το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι non-COVID ασθενείς της κοινής ΜΕΘ και της Μονάδας Εμφραγμάτων (για 2η φορά… η 1η ήταν στο 1ο lockdown) η οποία θα συρρικνωθεί για τις ανάγκες της πανδημίας, ώστε να νοσηλευθούν οι ασθενείς COVID-19 σε κλίνες εντατικής θεραπείας!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν για άλλη μια φορά, έστω και σήμερα που βρισκόμαστε στο… «και πέντε»:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τώρα, όχι αύριο… τώρα!
  • Σοβαρή επιδημιολογική στρατηγική όπως κάνουν άλλες χώρες εκτός ΕΕ (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, χώρες της ΝΑ Ασίας) με μαζική διενέργεια test.
  • Για 2η φορά θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και, αν και λιγοστοί και εξαντλημένοι, θα στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να φοράνε μάσκα. Απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία πρέπει να απαντήσουμε με κοινωνική αλληλεγγύη και σύμπνοια».