Η τρόικα έχει ήδη αποδεχτεί την αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα που από 3% που προβλεπόταν στο πρώτο μνημόνιο θα μπορεί να φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013, πρόσθεσε.
Ωστόσο η λιτότητα επιδείνωσε την ύφεση και την ανεργία και η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι θα είναι αδύνατον να επιτευχθεί φέτος αυτός ο στόχος, έστω και αν έχει ήδη αναθεωρηθεί. Την Κυριακή, μία ημέρα πριν από την άφιξη της τρόικας στη Λισαβόνα, ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ παραδέχτηκε ότι η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2% φέτος -αντί για το προβλεπόμενο 1%- και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει κατά ένα έτος το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει στην Πορτογαλία για να εξισορροπήσει το υπερβολικό έλλειμμά της.
Ο Πάσους Κοέλιου ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει «ούτε πρόσθετο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα» και ότι θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2014.