Για το πρσφυγικό ζήτημα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, όπως είπαν, ότι χρειάζεται εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον πόλεμο στη Συρία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να οικοδομηθεί μία νέα Συρία, ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς και άμεση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, και να μην αναγκαστούν οι πρόσφυγες να τις εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ευρώπη υπό μεγαλύτερη πίεση.
 
Για τα hotspots της Ελλάδας, ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας τη σημασία της κατανομής των βαρών και της ανάπτυξης αλληλεγγύης, νηφαλιότητας και ψυχραιμίας ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζει και να υπαγορεύεται από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
 
«Αντί να επιτιθέμεθα και να επικρίνουμε ο ένας τον άλλο είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τις κοινές λύσεις μαζί», υπογράμμισε ο κ. Σιγιάρτο και κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση και να μην περιορίζονται μόνο στα λόγια, ενώ χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως την πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία της η ΕΕ.