Οι υπουργοί επικαλούνται επίσης την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καταδικάζει τις ενέργειες που αποσκοπούν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης και του καθεστώτος της Δυτικής Οχθης.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη μιας διαδικασίας καταγραφής εγγείων ιδιοκτησιών, για πρώτη φορά από το 1967 που κατέλαβε αυτά τα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό.
Τα νέα μέτρα για την έγγεια ιδιοκτησία που ενισχύουν τον έλεγχο του Ισραήλ επί της Δυτικής Οχθης εγείρουν φόβους για ενδεχόμενη προσάρτηση του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους.
Τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπρόσώπου του Στεφάν Ντουζαρίκ, καταδίκασε «την απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου της ισραηλινής κυβέρνησης να επαναλάβει τις διαδικασίες καταγραφής γης στην Περιοχή C της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου τον Μάιο του 2025».
Σύμφωνα με τη δήλωση, «η απόφαση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε απαλλοτρίωση περιουσιών Παλαιστινίων και ενέχει τον κίνδυνο επέκτασης του ισραηλινού ελέγχου επί της γης στην περιοχή».«Τέτοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δεν είναι μόνο αποσταθεροποιητικά αλλά, όπως έχει υπενθυμίσει το Διεθνές Δικαστήριο, είναι και παράνομα» τονίζεται στη δήλωση.
Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να ανακαλέσει άμεσα αυτά τα μέτρα», ενώ προειδοποίησε ότι «η τρέχουσα πορεία επί του πεδίου διαβρώνει την προοπτική της λύσης των δύο κρατών».
Στη δήλωση επαναλαμβάνεται επίσης η πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι «όλοι οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν έχουν νομική ισχύ και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ».