Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη και Νεκταρία Ψαράκη
«Λένε πως είμαστε κάποιοι γραφικοί που επιμένουμε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα», αναφέρει ο κ. Γαλανόπουλος στον ραδιοφωνικό αέρα του TPP και εξηγεί τις αιτίες που οδήγησαν γιατρούς και νοσηλευτές να βγουν στους δρόμους ως απάντηση στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Έχει διάφορες διατάξεις. Από τις πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιωτικό έργο για τους γιατρούς του δημοσίου και θέσεις μερικής απασχόλησης. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Μας πετάει ένα τυράκι ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα από τον κόσμο και μας ξεκόβει το να αυξήσει τους μισθούς μας στα όρια που έχουν θέσει τα δικαστήρια μας, στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα», αναφέρει.
Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τους γιατρούς να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις του συστήματος και να οδηγήσουν τους ασθενείς το απόγευμα στο ιδιωτικό τους ιατρείο: «Να κυνηγάμε τον κοσμάκη για 5 δραχμές παραπάνω, να τις πάρουμε από τον κόπο του ανθρώπου που έρχεται με αυτά τα χρήματα να ζητήσει υγεία».
Φυσικά, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τεράστιες λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία και κατάμεστες νοσοκομειακές αίθουσες με πολύωρες αναμονές για την παραμικρή εξέταση. «Σας πείθει η πραγματικότητα ότι θα υπάρξει καθυστέρηση και πάτε στους ιδιώτες. Με αυτό το νομοσχέδιο όμως δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Αναγκάζουν τους γιατρούς να κοιτάνε τους ασθενείς στις τσέπες κι όχι στα μάτια. Η λύση στο πρόβλημα είναι περισσότεροι γιατροί, προσωπικό. Το δικό μας νοσοκομείο μας έχει 13 χειρουργικές αίθουσες, έχουν όλες εξοπλισμό αλλά λειτουργούν λιγότερες γιατί έχουμε ελάχιστους γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς», περιγράφει.
Εκφράζει την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση να φτιάξει καλύτερες εργασιακές συνθήκες, και έτσι «πετάει στους γιατρούς το μπαλάκι αν είναι ικανοί να φάνε με χρυσά κουτάλια. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει ανταγωνισμός, ούτε οι ιδιώτες θέλουν το νομοσχέδιο γιατί θα μοιραστεί η πίτα. Είναι πάγια πεποίθηση και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής ότι η υγεία του κόσμου είναι κόστος , δε δίνουν κρατική δαπάνη, που στην τελική ποτέ δεν ήταν δωρεάν η υγεία, από τις τσέπες και τα λεφτά των εργαζομένων, του λαού ήταν αλλά τώρα μιλάμε για τελείως αποσάθρωση του δημοσίου συστήματος υγείας».
Ο κόσμος που απευθύνεται στο δημόσιο νοσοκομείο, κατά βάση απευθύνεται διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα που απαιτεί ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα. «Ο περισσότερος κόσμος, αν απαιτούνται κάποια χρήματα και τα έχει, βρίσκει τον τρόπο να τα δώσει. Δεν περιμένει το νομοσχέδιο της κας Γκάγκα και του κ. Πλεύρη για να μου δώσει εμένα τα λεφτά. Είναι φανερό λοιπόν ότι το κεραμίδι θα πέσει στο κεφάλι του κόσμου που έχει ανάγκη από δημόσιες υπηρεσίες υγείας».
«Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία. Πόσο τοις εκατό των μαστογραφιών ετησίως διενεργούνται στα ιδιωτικά, και πόσο στα δημόσια νοσοκομεία; Θα δείτε ότι είναι 70 – 30. Γιατί; Αν εσείς μπορείτε να κάνετε μαστογραφία δωρεάν, γιατί να επιλέξετε να την κάνετε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο; Διότι πολύ απλά δεν έχει ραντεβού στο δημόσιο. Επίσης τι δωρεάν; Πληρωμένα είναι όλα αυτά από τα ταμεία των εργαζομένων. Άρα εμείς τα έχουμε πληρώσει. Απλώς δεν τα έχουμε απολαύσει ποτέ», εξηγεί.
Ο κ. Γαλανόπουλος μας καλεί να σκεφτούμε τι τι γολγοθά τραβάει ένας άνθρωπος που διαγιγνώσκεται με καρκίνο μέχρι να μπορέσει να προχωρήσει και να πάρει θεραπεία. «Πάει στο ογκολογικό νοσοκομείο και μαθαίνει ότι πρέπει να έχει ήδη βιοψία. Διερωτάται που θα κάνει τη βιοψία και κανένας δεν ξέρει. Αν δεν έχεις λεφτά να σπρώχνεις δεξιά αριστερά, δυσκολεύεσαι. Υπάρχει δημόσιο ογκολογικό νοσοκομείο, πλήρως οργανωμένο, που να φεύγει ο ασθενής με τη θεραπεία του έχοντας ολοκληρώσει τον έλεγχο; Για βρείτε μου εσείς. Για να πας στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας για παράδειγμα, πρέπει να έχεις ήδη βιοψία. Μου έχει τύχει με δικό μου περιστατικό. Μα, πού θα κάνει ο ασθενής τη βιοψία; Βιοψία καθοδηγούμενη από αξονικό τομογράφο, σε πόσα δημόσια νοσοκομεία γίνεται και πόσα είναι τα ραντεβού; Όταν επιθυμείς να κάνεις ακτινοθεραπεία, πόσα είναι τα ραντεβού; Ίσως το ραντεβού προγραμματιστεί μετά θάνατον…Είναι τραγικό και εξοργιστικό», σχολιάζει.
Tα πρωτόκολλα της πανδημίας τα καθορίζουν οι τουριστικοί πράκτορες
Με τη λέξη της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση έκανε πρεμιέρα της νέα σεζόν με ενημέρωση για τον κορωνοϊό, στην οποία ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκε μερική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Όμως, η προσπάθεια θωράκισης του ΕΣΥ είναι άφαντη. Ο κ. Γαλανόπουλος προβλέπει ότι αν έχουμε μία πανδημική έξαρση, με κάποια μετάλλαξη που θα κάνει βαριά πνευμονία και θα χρειαστεί διασωλήνωση σε ΜΕΘ, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα. \
«Ας ελπίσουμε ότι θα μείνουμε στις μεταλλάξεις που κάνουν συνάχι. Πάντα το αφήνουμε στην τύχη, αλλά δεν καθορίζει ο κορωνοϊός τι θα γίνει. Το καθορίζουν οι τουριστικοί πράκτορες που φτιάχνουν πρωτόκολλα το καλοκαίρι, τα οποία λένε ότι στα αεροπλάνα κάθεται ο ένας δίπλα στον άλλον, όμως στα καράβια θέση παρά θέση, που καθορίζουν ότι ο κορωνοϊός τελειώνει τον Απρίλιο και αρχίζει πάλι τον Οκτώβρη. Οι συντεταγμένοι επιστήμονες με την κυβέρνηση, συντάχθηκαν πλήρως με τα πρωτόκολλα που έθεσαν οι τουριστικοί πράκτορες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που είχες πυρετό 38 και σου ζητούσαν να πας στη δουλειά και να κρύψεις ότι έχεις καταρροή. Αυτά ήταν τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν, ανεξάρτητα από το τι ακούγαμε. Αργά το θυμήθηκε ο κ. Τσιόδρας ότι αποτύχαμε. Όταν έπρεπε να το πει δεν το έλεγε. Αντιθέτως έλεγαν ότι με 15 παιδιά στο τμήμα κολλάει περισσότερο από το αν είναι 25, όπως είχε πει και ο κ. Μαγιορκίνης. Ή έλεγαν ότι δεν σταματούν τη Θεία Κοινωνία διότι δεν κολλάει. Αυτές τις αντιεπιστημονικότητες έλεγαν. Γι’ αυτό ο κόσμος μπερδεύτηκε, τους σιχάθηκε και γύρισε την πλάτη και στον αναγκαίο απολύτως επιβεβλημένο εμβολιασμό. Δεν έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση;», διερωτάται.
Στις 9 Νοέμβρη είναι πανελλαδική πανεργατική απεργία και στο επίκαιντρο μπαίνουν όλα τα ζητήματα. Και το νομοσχέδιο για την υγεία, η ακρίβεια, ο πόλεμος, η πορεία της πανδημίας και ο τρόπος αντιμετώπισής της. «Έχουμε μία ευκαιρία, οργανωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, μαζί με τον υπόλοιπο λαό που έχει συμφέρον να κατέβει μαζί μας να κάνουμε μία πετυχημένη κινητοποίηση η οποία μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να βάλει στο τραπέζι διεκδικήσεις. Θα μου πείτε, αν πετύχει αυτή η απεργία θα λυθούν τα προβλήματα; Όχι, καμία μάχη μόνη της δεν έλυσε προβλήματα, αλλά αν δεν δώσεις μάχες δεν θα κερδίσεις ποτέ τον πόλεμο. Και νομίζω αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της συζήτησής μας, ότι δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα, υπάρχει προοπτική και ελπίδα αρκεί να πιστέψει ο λαός και οι εργαζόμενοι στη δύναμή τους», καταλήγει.