Οι δυνάμεις της κοινωνικής δικαιοσύνης συγκρούονται με εκείνες που επέβαλαν το σοκ και το δέος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στο σημερινό Eurogroup. Έντιμος συμβιβασμός ή αδιαλλαξία; Στις 4 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες είτε θα επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός», που επιδιώκει η Αθήνα, είτε θα επικρατήσει η αδιαλλαξία του Βερολίνου και της Φινλανδίας
Από διαδήλωση στο Σύνταγμα την περασμένη Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου (Nikos Libertas / SOOC)
Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα λάβει μέρος και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ επιχείρησαν την Πέμπτη, σε πολύωρη συνεδρίαση στο Eurogroup Working Group, να συμβιβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη
Η ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα που κατέθεσε στο Eurogroup και εξετάστηκε εκτεταμένα στο Eurogroup Working Group, δεσμεύεται για ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών, στην επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της κρίσης.
Στη βάση αυτή οι ελληνικές Αρχές αιτούνται την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της (στις 28/2).
Στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης είναι να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, ώστε να επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, να βεβαιώσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες, να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και να επεκτείνει την διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Απαιτούν ολοκλήρωση προγράμματος
Πάντως ήδη την Πέμπτη η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο εμφανίστηκαν στο Eurogroup Working Group αντίθετοι σε πολλά από τα σημεία που θέτει η Ελλάδα, επιμένοντας είτε στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με χρήση της ενσωματωμένης σε αυτό ευελιξίας, είτε στην εισαγωγή αυστηρού συστήματος ελέγχου των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.