Φοιτητές και εργαζόμενοι του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας αντιδρούν στη συγχώνευση του τμήματος τους με τμήμα διαφορετικής ειδικότητας που προβλέπεται βάσει της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόθεση του υπουργείου είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 να ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες για τη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, ώστε τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν από το 2018-19.
Πέντε σχολές με 21 νέα τμήματα τετραετούς φοίτησης που αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία και νέα γνωστικά αντικείμενα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου, φοιτητές και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένεται να συναντηθούν με τον υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Βαξεβανάκη, με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωσή τους.
Μιλώντας στο TPP τονίζουν πως κάτι τέτοιο θα επέφερε την υποβάθμιση του προγράμματος και, ως επακόλουθο, του τίτλου σπουδών. «Τη μια φορά μας είπαν πως θα συγχωνευτούμε με την εργοθεραπεία, την άλλη με επισκέπτες υγείας και την τρίτη με τους νηπιαγωγούς. Ενώ το τμήμα της εργοθεραπείας δεν έχει καμία σχέση με τους κοινωνικούς λειτουργούς».
Σε περίπτωση που προχωρήσει η συγχώνευση του τμήματος της κοινωνικής εργασίας με κάποιο άλλο τμήμα μη συναφούς αντικειμένου οι νέοι φοιτητές θα μοιράζονται κοινά μαθήματα για δύο χρόνια ενώ τα επόμενα θα είναι βάσει της κατεύθυνσης που θα επιλέγουν «Άρα το νέο πτυχίο θα γράφει για παράδειγμα πτυχίο Εργοθεραπείας με κατεύθυνση Κοινωνική Εργασία» τονίζουν οι φοιτητές του τμήματος.
Ένα νέο σχέδιο «Αθηνά»
Η επιστημονική συνεργάτις του ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας, Δήμητρα Τελώνη, σε άρθρο με τίτλο «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Προς ένα νέο σχέδιο «Αθηνά» για την Κοινωνική Εργασία στην Ελλάδα;» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Κοινωνική Εργασία κυριολεκτικά εξαφανίζεται, αφού δεν αναφέρεται πουθενά στα νέα τμήματα που προκύπτουν μετά από πρόταση της αρμόδιας επιτροπής».
Πέραν της δημοσίευσης των άρθρων στα οποία παρουσιάζεται το πρόβλημα και τη συλλογή πάνω απο 2.000 υπογραφών στον διαδικτυακό ιστότοπο avaaz.com, φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται με κινητοποιήσεις, μια εκ των οποίων λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή έξω από το υπουργείο παιδείας.
Οι πρυτανικές αρχές, ωστόσο, φαίνεται να μη συμβαδίζουν με τη στάση των φοιτητών και των καθηγητών καθώς, στην τελευταία συνεδρίαση τους εξέφρασαν την επιθυμία τους να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση του υπουργείου.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας, οι πρυτανικές αρχές, με επικεφαλής την Πρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας, κα Μαρία Βενετίκου, ενημέρωσαν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος αναφορικά με την επικείμενη ίδρυση του «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».
Κατά την εκδήλωση, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με πάνω από 500 άτομα, παρουσιάστηκε όλη η πορεία του εγχειρήματος από την έναρξή του έως και την πρόσφατη επίσκεψη (7-9-2017) των πρυτανικών αρχών στον Υπουργό και τον Αν. Γενικό Γραμματέα Παιδείας, κ.κ. Κ. Γαβρόγλου και Γ. Αγγελόπουλο αντίστοιχα.
Στην εκδήλωση παρέστη κι ανέλυσε το προτεινόμενο διάγραμμα Σχολών και Τμημάτων, που έχει γίνει αποδεκτό από την 8μελή Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο πρώην πρύτανης και μέλος της Επιτροπής, κ. Μιχάλης Μπρατάκος, ο οποίος ανεφέρθη εκτενώς στα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημίου που προτείνονται. Παρέστησαν επίσης οι Πρόεδροι του συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας, κα Λίλιαν Αντωνίου και του ΤΕΙ Πειραιά, κ. Απόστολος Κοκκόσης.
Η απόφαση και η ανταπόκριση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Αθήνας είναι ομόθυμη –με αναμενόμενες μικροενστάσεις: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
UPDATE (16.00): Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Η συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Βαξεβανάκη, ήταν μικρής διάρκειας, ενώ εκτενής ήταν η συζήτηση με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Γεώργιο Αγγελόπουλο, που είναι επίσης μέλος της επιτροπής που θα εγκρίνει τη σύσταση του Πανεπιστημίου.
Όπως τονίζει η πλευρά του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, το υπουργείο τους παρέπεμψε στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας για την επίλυση του ζήτηματος τους. Θα ακολουθεί συνέλευση, την Παρασκευή στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, όπου φοιτητές και καθηγητές θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.