Η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, δεν τελεσφόρησε ως προς το «σφράγισμα» των προαπαιτούμενων, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ και στο να μπορούν να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια σε funds. Οι δανειστές κάνουν λόγο «για επιτακτική ανάγκη, ώστε να κλείσει το κενό», με την κυβέρνηση να θεωρεί πως θα βρεθεί λύση, καθώς «είναι τεχνικά θέματα», που θα επιλυθούν εντός των ημερών.
Οι δανειστές δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προκύψει «τρύπα» στον προϋπολογισμό από την μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στη θέση της, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι για να καλυφθεί το «κενό».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds. Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα, που θα επιλυθεί εντός των ημερών.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Επιδίωξη πάντως της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΚΤ, ώστε η εκταμίευση της δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου.
«Προαπαιτούμενα που δεν μπορούν να περάσουν»
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νέων», και επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (Κομισιόν), τον Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), στην οποία αναφέρει ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες της συμφωνίας που υπάρχουν, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τις υλοποιήσει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κάποια από τα προαπαιτούμενα δεν θα περάσουν είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. Παράλληλα ο Ε. Τσακαλώτος ενημερώνει τους Θεσμούς σε ποια θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί πως χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις – ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής. Ένα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της.
Ένα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της.
Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.
Ένα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.