Στο «κόκκινο» οδεύει η Θεσσαλονίκη, ενώ η εξέλιξη του τέταρτου κύματος στη Βόρεια Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο.– Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες Δευτέρα η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είχε σχεδόν τα ίδια κρούσματα με την Αττική , 341 έναντι 369 της πρωτεύουσας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, καθημερινή είναι η αύξηση και στις νοσηλείες στην περιοχή.

Σήμερα Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στα νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 248 ασθενείς (81,5% δεν έχουν εμβολιαστεί), σε απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου 22 ασθενείς (όλοι ανεμβολίαστοι), ενώ σε ΜΕΘ 53 ασθενείς, από τους οποίους το 96,2% δεν έχει εμβολιαστεί.

«Σαν σαρδέλες σε μέσα μαζικής μεταφοράς, συνωστισμένους σε σχολεία και εκκλησίες και άρα απροετοίμαστους θα μας βρει ο χειμώνας. Η προετοιμασία μπορεί να ήταν ακριβή, αλλά δεν την κάναμε», ανέφερε στο TPP ο διευθυντής της  ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, χθες Δευτέρα. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε επίσης ότι μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων, η εφαρμογή της μάσκας και η αποστείρωση του αέρα δεν θα είχαν καμία αξία χωρίς το «όπλο» του εμβολιασμού.

«Από τον Ιανουάριο, το δηλώνω ανοιχτά. Ή εμβολιαζόμαστε όλοι υποχρεωτικά για να μετατρέψουμε τον κορονοϊό σε μία κοινή γρίπη, ή δεν θα κάνουμε το εμβόλιο, βιώνοντας συνεχείς υφέσεις και εξάρσεις. Ποτέ ξανά στα χρονικά δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε για τα οφέλη των εμβολίων. Όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά, τα εμβολιάζαμε καθολικά για άλλες ασθένειες και κανείς δεν ρωτούσε τίποτα. Τώρα η επιστημονική κοινότητα καλείται να εξηγεί και να αντικρούει επιχειρήματα ανθρώπων άσχετων με το αντικείμενο» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πίεσης του ΕΣΥ, είπε: «Αν φτάσουμε ξανά στο σημείο οι ΜΕΘ να είναι πλήρεις, τότε ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μας σώζει, πολύ απλά διότι αν κινδυνεύσεις, το νοσοκομείο θα αναγκαστεί να σε βάλει στην αποθήκη. Όμως πλέον, τολμώ να πω ότι τη συνείδησή μου την έχω ήρεμη, διότι τη λύση την έχουμε στα χέρια μας και είναι τα εμβόλια».

Χθες, 20 Σεπτεμβρίου οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες ήταν 221 (180 ανεμβολίαστοι) και σε ΜΕΘ ήταν 51 (49 ανεμβολίαστοι). Η επιβάρυνση του συστήματος υγείας φαίνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την πρώτη δια ζώσης μετά από 16 μήνες. «Καταγράφεται αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» είπε σχετικά.