Η έκθεση της Pro Asyl βασίζεται σε συνεντεύξεις δεκάδων προσφύγων που έφτασαν στην ελληνική επικράτεια. Καταγγέλλει περιστατικά που «κατά περιπτώσεις μπορεί να ισοδυναμούν ακόμη και με βασανιστήρια».
 
Η οργάνωση επισημαίνει τη συνδρομή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων και καλεί την Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες για παραβίαση, μεταξύ άλλων, της απαγόρευσης συλλογικών απελάσεων (όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ).
 
Η μη κυβερνητική οργάνωση Pro Asyl διενέργησε έρευνα σε διάρκεια ενός έτους, κατά την οποία πήρε συνέντευξη διά ζώσης από 90 μετανάστες σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία -όπου επαναπροωθούνται, σύμφωνα με την έκθεση, μετανάστες που εντοπίζονται στην ελληνική επικράτεια.

 

Ανάθεση της βρώμικης δουλειάς

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας Γκούντερ Μπούρκχαρντ στο γερμανικό n.tv, «η Γερμανία προστατεύει σχεδόν το 100% των Σύρων προσφύγων, αλλά στην πράξη αυτό ισχύει για όσους καταφέρνουν να φτάσουν στη Συρία». Όπως σχολιάζει το γερμανικό κανάλι: «Όποιος τα καταφέρνει, μπορεί να μείνει, και την βρώμικη δουλειά της επαναπροώθησης, [η Γερμανία] την έχει αναθέσει σε άλλους».
 
Οι συνεντευξιαζόμενοι αναφέρουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων ότι, έστω και αν είχαν φτάσει σε ελληνικό έδαφος, οδηγούνταν ξανά στη θάλασσα υπό την απειλή όπλου, σε σκάφη που δεν ήταν αξιόπλοα και αφού τους είχαν αφαιρεθεί ταξιδιωτικά έγγραφα. 
 
Η πλειονότητά τους αναφέρει ότι υπέστη κακομεταχείριση πριν οδηγηθεί ξανά στην Τουρκία, όπου οι συνθήκες, όπως επίσης τονίζεται, «είναι απάνθρωπες». Σε περίπτωση ορισμένων που πέρασαν από το Φαρμακονήσι, «το είδος της κακομεταχείρισης σε εννέα άντρες Σύρους πρόσφυγες μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήριο», υπογραμμίζει η έκθεση.