Έπειτα από την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής συμφωνίας από τους πολίτες στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, κυρίως εξαιτίας των ενστάσεων της δεξιάς, που την χαρακτήριζε υπερβολικά επιεική έναντι των ανταρτών, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του προέδρου Σάντος έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας, σε μια απόπειρα εξασφάλισης ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που διαρκεί 52 χρόνια.

Ο πρόεδρος Σάντος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο μήνα για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο, τόνισε πως αρχικά θα διαβουλευτεί με την ηγεσία της FARC, αλλά δήλωσε σύμφωνος να τεθεί προς συζήτηση από τους βουλευτές η νέα συμφωνία ειρήνης.

Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, που ηγήθηκε της εκστρατείας του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αρχική συμφωνία έχει ζητήσει να κατατεθεί προς συζήτηση στο Κογκρέσο η αναθεωρημένη συμφωνία.

«Συμφωνώ ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν από τα μέλη του Κογκρέσου και αυτό θα κάνουμε την ερχόμενη Τετάρτη», δήλωσε ο Σάντος με τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Δεν αποσαφήνισε ποια πρόκειται να είναι η διαδικασία έγκρισης της νέας συμφωνίας ειρήνης, αλλά φαίνεται πιθανότερη η επικύρωση αυτής να γίνει από το Κογκρέσο, παρά να τεθεί σε ένα ακόμη δημοψήφισμα.

«Η έγκριση της συμφωνίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα της διαδικασίας και ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο αποτελεί την καλύτερη οδό προς την έγκριση της», τόνισε ο Σάντος.

Το ιδιαίτερα τεχνικό κείμενο των 310 σελίδων, το οποίο έχει επεκταθεί και τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθούν στη συμφωνία προτάσεις του στρατοπέδου του «όχι» στο δημοψήφισμα και άλλων παραγόντων αποσαφηνίζει ζητήματα όπως είναι η ατομική ιδιοκτησία ή το πώς οι αντάρτες που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης θα τεθούν υπό περιορισμό σε αγροτικές περιοχές για περιόδους διάρκειας πέντε ως οκτώ ετών, μεταξύ άλλων.

Για το νέο κείμενο υπήρξε εντατική διαπραγμάτευση τριών εβδομάδων στην Αβάνα της Κούβας, ανέφεραν τα δύο μέρη.

Η ένοπλη σύγκρουση έχει επισήμως στοίχισε τη ζωή σε 260.000 ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 45.000 «εξαφανισθέντες», και εκτόπισε σχεδόν 7 εκατομμύρια άλλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ