Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των «πράσινων» βουλευτών και θα τεθεί σε ισχύ σε σε τρία χρόνια, εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ και μόνο δύο κατά.

Με την απόφαση αυτή, η Κολομβία εντάσσεται στον κατάλογο των νοτιοαμερικανικών χωρών που απαγορεύουν τις ταυρομαχίες, όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Γουατεμάλα.

Ενώ, ακόμη, επιτρέπονται στο Περού, τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και το Μεξικό.

Κατά την διάρκεια αυτής της «μεταβατικής» περιόδου (από την ημέρα ψήφισης, στην μέρα ισχύος της απαγόρευσης), το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί εναλλακτικές θέσεις εργασίας για όσα άτομα εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις ταυρομαχίες και να προσαρμόσει τις αρένες της χώρας σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

«Τα καταφέραμε. Σήμερα, έπειτα από πάνω από επτά χρόνια μάχης για να απαγορευθούν οι ταυρομαχίες, μπορούμε να ανακοινώσουμε στις χιλιάδες των πολιτών που αγαπούν τη ζωή ότι η Κολομβία απαλλάσσεται απ’ αυτό το μεταμφιεσμένο σε κουλτούρα βασανιστήριο ζώων», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Λοσάντα, ένα από τους βουλευτές που υποστήριξαν το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο οικολόγος βουλευτής σημείωσε ότι «είναι ένας ιστορικός σταθμός. Η Κολομβία βγαίνει από το θλιβερό κατάλογο των χωρών, όπου η ταυρομαχία, το βασανιστήριο των ζώων, θεωρείται στοιχείο πολιτισμού».

Η γερουσιαστής Αντρέα Παντίγια, που υπερασπίσθηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση του αποτρόπαιου θεάματος στην Κολομβία, έγραψε στον λογαριασμό που διατηρεί στο X:

«Έχουμε κάνει ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Η θανάτωση ταύρων θα απαγορευθεί στην χώρα».