Ο νέος στην πολιτική επιχειρηματίας και δικηγόρος υποσχέθηκε μια «νέα εποχή», με κεντρικό άξονα την ολομέτωπη επίθεση κατά των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη χώραν. Ονομάζοντας τον εαυτό του «Τίγρη», δεσμεύτηκε να καταδιώκει «ασταμάτητα» τους κακοποιούς στο πλαίσιο του Συντάγματος, υποσχόμενος να κυβερνήσει «για όλους τους Κολομβιανούς».
Ο δε λα Εσπριέγια, δηλωμένος θαυμαστής του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, έχει προαναγγείλει σκληρά μέτρα: κατασκευή μεγάλων φυλακών όπου οι κρατούμενοι θα τρέφονται «με ψωμί και νερό», βομβαρδισμούς σε στρατόπεδα διακινητών ναρκωτικών με τη βοήθεια ΗΠΑ και Ισραήλ, κατάργηση του δικαστηρίου που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, μείωση του κράτους κατά 40% και ανάπτυξη της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη πετρελαίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νίκη του ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω τη βία σε μια χώρα που παραμένει βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο για πάνω από έξι δεκαετίες.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο και ο υποψήφιός του, Ιβάν Σεπέδα, δεν έχουν αποδεχτεί ακόμα το αποτέλεσμα μέχρι την τελική καταμέτρηση. Ο Σεπέδα, γερουσιαστής και φιλόσοφος που υποστηρίχθηκε από λαϊκές τάξεις, ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τον επίσημο έλεγχο των πρακτικών καταμέτρησης, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέρες. Αναμένεται να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα σε 33.000 εκλογικά τμήματα, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο αμφισβήτησε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για πιθανές παρατυπίες και τονίζοντας ότι κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 50%. Όπως είπε, μόνο η δικαστική εποπτεία θα καθορίσει τον τελικό νικητή. Την ίδια στιγμή, κάλεσε σε εθνική συμφωνία για τη διατήρηση της ειρήνης, προειδοποιώντας ενάντια σε εξωτερικές παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, κατήγγειλε την φερόμενη ισραηλινή παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, κάνοντας λόγο για «παραβίαση» του εκλογικού λογισμικού.
Η «νίκη» του δε λα Εσπριέγια αναγνωρίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Truth Social ότι «καταφέραμε μεγάλη νίκη», καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, που τηλεφώνησε στον υποψήφιο για να τον συγχαρεί πριν καν επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα. Σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει την περιφερειακή στροφή προς τα δεξιά, οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Χιλής, του Ισημερινού και της Παραγουάης έσπευσαν επίσης να συγχαρούν τον Εσπριέγια .
Οπαδοί του 47χρονου επιχειρηματία κατέβηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, πολλοί με φανέλες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ωστόσο, στην Κάλι, διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στην Μπογκοτά, νέοι διαδήλωσαν κατά του Εσπριέγια, υποσχόμενοι ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες» κινητοποιήσεις.
Η ανακήρυξη του επόμενου προέδρου της Κολομβίας ανήκει στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκρίνει κάθε φυσική ψήφο και έντυπο πριν ανακηρύξει τον διάδοχο του Πέτρο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 7 Αυγούστου. Μέχρι τότε, η χώρα παραμένει σε αναμονή – και η πόλωση βαθαίνει.