Ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, μέλος της αντάρτικης ομάδας M-19 και γερουσιαστής, Γκουστάβο Πέτρο, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 40%. Οι δεσμεύσεις του για αναδιανομή συντάξεων, δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο και καταπολέμηση της ανισότητας έχουν προκαλέσει ένα πάνδημο κύμα υποστήριξης προς τον 62χρονο.

Ο Πέτρο αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες, ο οποίος, στην προσπάθειά του να καταρρίψει τις κατηγορίες ότι είναι ιδεολογικός διάδοχος του αντιδημοφιλούς προέδρου Ιβάν Ντούκε, έχει υποσχεθεί βασικό εισόδημα για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, οικονομική ανάπτυξη 5% ετησίως και πιο αποτελεσματικές κυβερνητικές δαπάνες.

Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Πέτρο, Francia Marquez, έχει προκαλέσει σοκ στην πολιτική σκηνή της Κολομβίας. Η 40χρονη μαύρη φεμινίστρια και ανύπαντρη μητέρα αποτελεί μια χαρισματική πολιτική προσωπικότητα που προσελκύει υποστηρικτές σε όλη τη χώρα. Εάν εκλεγεί, θα γίνει η πρώτη Αφρο-Κολομβιανή που κατέχει αξίωμα στην εκτελεστική εξουσία.
Οι Κολομβιανοί αφρικανικής καταγωγής έχουν από καιρό περιθωριοποιηθεί στην πολιτική και στην κοινωνία. Η υποψηφιότητα της Marquez έδωσε σε εκατομμύρια Αφρο-Κολομβιανούς την ευκαιρία να ταυτιστούν με έναν πολιτικό -και να ελπίζουν για κοινωνική αλλαγή στη χώρα τους.

Η ενδεχόμενη νίκη οποιουδήποτε υποψηφίου της Αριστεράς θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός για τη χώρα, που κυβερνάται διαχρονικά από δεξιές κυβερνήσεις.

39 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία, που διεξάγεται σε ένα κλίμα ανασφάλειας. Χαρακτηριστικά, η Αποστολή Εκλογικής Παρακολούθησης χαρακτήρισε την περίοδο 2021-2022 ως την πιο βίαιη προεκλογική περίοδο των τελευταίων 12 ετών στην Κολομβία, με 581 βίαιες πράξεις κατά πολιτικών και ακτιβιστών να έχουν καταγραφεί.