Ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας, έχει δεσμευτεί να τερματίσει την εσωτερική σύγκρουση του έθνους των Άνδεων, η οποία διαρκεί σχεδόν έξι δεκαετίες σκοτώνοντας τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους μεταξύ 1985 και 2018.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, «αυτή είναι μια τολμηρή πράξη», έγραψε ο Πέτρο στο Twitter. «Η διμερής κατάπαυση του πυρός υποχρεώνει τις ένοπλες οργανώσεις και το κράτος να τη σεβαστούν. Θα υπάρξει ένας εθνικός και διεθνής μηχανισμός επαλήθευσης».

Οι ένοπλες ομάδες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Κολομβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό κοκαΐνης στον κόσμο, βρίσκονται εγκλωβισμένες σε θανάσιμες διαμάχες για έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Μελετών Ειρήνης (Indepaz).

Μεταξύ των ομάδων είναι η αριστερή ένοπλη ομάδα ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) καθώς και ομάδες αντιφρονούντων που διευθύνονται από πρώην μέλη των πλέον αποστρατευμένων Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Ο ELN, η τελευταία αναγνωρισμένη ομάδα ανταρτών στη χώρα, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση από τον Νοέμβριο.

Οι κεντρικές ομάδες Segunda Marquetalia και Estado Mayor – αποσπασμένες φατρίες των FARC που έσπασαν το ειρηνευτικό σύμφωνο του 2016 – πραγματοποίησαν χωριστές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Η AGC, η μεγαλύτερη συμμορία ναρκωτικών της χώρας, αποτελείται από τα απομεινάρια ακροδεξιών παραστρατιωτικών που αποστρατεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.