«Μια νέα ανεξάρτητη περιοχή, εκ της ανεξαρτητοποίησής της, θα αποτελούσε τρίτη χώρα σε σχέση με την ΕΕ και θα μπορούσε θα υποβάλει αίτημα για να γίνει μέλος της», πρόσθεσε.
Ο κ.Σχοινάς διευκρίνισε ότι η θέση αυτή είχε εκφραστεί για πρώτη φορά από τον Ρομάνο Πρόντι το 2014, όταν η ΕΕ υποδέχτηκε στους κόλπους της πολλές νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ το θέμα είχε τεθεί και πάλι πέρσι, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Η ανεξαρτησία της Καταλονίας «αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο»
«Μια μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που θα γίνει κατά παράβαση του ισπανικού Συντάγματος και των (ευρωπαϊκών) Συνθηκών, καθιστά πρακτικά αδύνατο για μια υποθετικά ανεξάρτητη Καταλονία να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και να ξεκινήσει της διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί» γράφει στην ανάλυσή του το Φουνταθιόν Αλτερνατίβας, ένα ινστιτούτο που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE).
Το ινστιτούτο χαρακτηρίζει μια απόσχιση της Καταλονίας παρά την αντίθεση της Μαδρίτης είναι «αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο» το οποίο αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα των χωρών-μελών. Υπενθυμίζει άλλωστε ότι για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία όλων των υπολοίπων μελών, κατά συνέπεια και της Ισπανίας.