Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, και γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, στα βασικά σημεία του σχεδίου παραμένει το «ένας προς έναν» και η επιστροφή όλων των νέων, σημειώνεται, μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο.

Όσοι φτάνουν θα καταγράφονται και θα μπορούν να υποβάλουν στην ελληνική πλευρά αίτηση για άσυλο, την οποία θα εξετάζουν οι ελληνικές αρχές. Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά θα έχει αξιωματούχους στην ελληνική πλευρά για διασφάλιση της συνεργασίας και της διεκπεραίωσης της διαδικασίας, ενώ τονίζεται ότι οι επιστροφές θα γίνονται με την προστασία που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ενταξιακή διαδικασία


Tο σημείο του ανοίγματος κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία -το οποίο έχει προκαλέσει και έντονες κυπριακές αντιδράσεις- δεν αλλάζει στο προσχέδιο που διέρρευσε:

«Η ΕΕ, μαζί με την Τουρκία, θα προετοιμάσει την απόφαση για το άνγοιμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα, στη βάση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015», αναφέρεται.
 

Τουσκ: Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν


Εντωμεταξύ, στην πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους «28» ανέφερε: «Ο στόχος είναι σαφής: μια συμφωνία αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και από τους τούρκους εταίρους μας. Οι εργασίες προχωρούν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 ηγέτες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος τόνισε πως ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, πριν να γίνει εφικτή μια συμφωνία, είναι «μακρύς».

Παράλληλα, σε παρέμβασή του την Πέμπτη, δήλωσε περισσότερος επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Πρόσθεσε επίσης ότι η όποια συμφωνία πρέπει να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό και το διεθνές νομικό πλαίσιο. 
 

Δεν βλέπει πολιτική βούληση η Κομισιόν


Την ίδια ώρα, με έκθεσή της η Κομισιόν χαρακτήρισε μη ικανοποιητική την εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης από τα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «ο ρυθμός των μεταφορών δεν είναι ικανοποιητικός δεδομένου ότι μόνο 937 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τις 15 Μαρτίου».
 

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, 287 άτομα μετεγκαταστάθηκαν ταχέως (συμπεριλαμβανομένων 241 από την Ελλάδα), κάτι που δείχνει ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να γίνει ταχύτερα εάν τα κράτη-μέλη δεσμευτούν πραγματικά.
 

Αίτημα για αποφασιστική δράση
 

Η Επιτροπή απαιτεί από τα κράτη-μέλη «επειγόντως αποφασιστική δράση» ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μετεγκατάστασεων, ενώ σημειώνει πως επί του παρόντος, ο συνολικός αριθμός των προσώπων που αναμένεται να μετεγκατασταθούν υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη.
 
Έτσι, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 5.600 μετεγκαταστάσεις ανά μήνα, που έχει ως συνέπεια να γίνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης μέγιστη διάρκειας δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 6.000 μετεγκαταστάσεις έως την επόμενη μηνιαία έκθεση. Λόγω της επείγουσας κατάστασης στην περιοχή, στη συνέχεια ζητά να επιταχυνθεί ο ρυθμός, ούτως ώστε έως την τρίτη μηνιαία έκθεση τον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 20.000 μετεγκαταστάσεις.
 

Κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ


Τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ με αφορμή το προσφυγικό επισείει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

«Τα χαρακώματα που ανοίγουν, μπορεί να οδηγήσουν την ΕΕ σε αποτυχία (…) Η ΕΕ είναι αναστρέψιμη όπως όλα… Πρέπει να αποτρέψουμε με όλη μας τη δύναμη να συμβεί κάτι τέτοιο» προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε ακόμη την απαισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, δηλώνοντας ότι δεν περιμένει σημαντική πρόοδο.

Δήλωσε έτοιμος για δύσκολες διαπραγματεύσεις: «Παλεύω επί 20 χρόνια για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και τι έχει συμβεί; Ουσιαστικά τίποτα» αναφέρει δε.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες τους καλεί να αντιληφθούν ότι «δεν μπορούν να πάνε όλοι στη Γερμανία ή τη Σουηδία».