Σύμφωνα με πληροφορίες του euractiv,  η Γκάμπριελ θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες σε δημόσια διαβούλευση για τις ψευδείς ειδήσεις και θα κάνει πρόσκληση σε διάλογο για εξειδικευμένα θέματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων νομοθετικών προτάσεων. Ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν θα υπάρξει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νομοθεσία».

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια έναν μηχανισμό συντονισμού και να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση: ποια είναι η προστιθέμενη αξία μας στην καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων», δήλωσε η Γκάμπριελ και πρόσθεσε πως «υπάρχει ανάγκη επίβλεψης των ηλεκτρονικών πλατφόρμων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά. Θα πρέπει πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter να είναι σε θέση να ελέγχουν τα ποσταρίσματα των χρηστών τους».

Τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη λήψη σχετικών μέτρων, τα οποία θα θέσουν κοινές απαιτήσεις αναφορικά με το πότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες. Επιπλέον, ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης δεσμευτικής νομοθεσίας που θα διαμορφώσει ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για τα κράτη – μέλη.