Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι το 2012 η ύφεση θα είναι μεν χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2001 αλλά θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, εκτός από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, μείωση θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας, με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι εφέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το 2011, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8% με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισοδημάτων, εμπόδια στην παροχή πίστωσης για τον ιδιωτικό τομέα και προσαρμογές στην αγορά εργασίας.

Στο σύνολο της ΕΕ, προβλέπεται στασιμότητα (0%), από ανάπτυξη 1,5% το 2011.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,3% εφέτος, ενώ το 2011 είχε αυξηθεί κατά 1,4%.

Για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι 2,1% και 2,3% για την ΕΕ, από 2,7% και 3,1% αντίστοιχα το 2010.