«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο hot spot, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό που παρατηρείται στα hot spot στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των μεταναστών, η εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρησή τους και αφορούν τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και την προώθηση στην ενδοχώρα, όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ης Μαρτίου.
«Βοηθούμε τις ελληνικές αρχές»
Εξάλλου, ερωτηθείσα κατά πόσο οι ελληνικές αρχές απορροφούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό, η Μπερτό υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι χρηματοδότησης. Ο ένας αφορά την απευθείας χρηματοδότηση ΜΚΟ, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τη μετανάστευση και ο άλλος τη χρηματοδότηση κρατικών οργανισμών.
«Βοηθούμε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων.