Η Gecamines κατέχει μειοψηφικά μερίδια σε πολλά από τα μεγαλύτερα έργα χαλκού και κοβαλτίου στον κόσμο, όπως το ορυχείο Kamoto Copper Company της Glencore και το ορυχείο Tenke Fungurume της China Molybdenum.

Η εταιρεία υφίσταται εδώ και καιρό κατηγορίες για διαφθορά από μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, τις οποίες και αρνείται.

Η Gecamines παρουσίασε λογαριασμούς σε ελεγκτές από τη Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών (IGF) που έδειχναν φορολογικές προκαταβολές και δάνεια στο κράτος του Κονγκό άνω των 591 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μόνο 178 εκατομμύρια δολάρια μπορούσαν να εντοπιστούν στους λογαριασμούς του δημόσιου ταμείου, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση, η οποία χρονολογείται από τις 31 Μαΐου, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ανέφερε ότι τα 413 εκατομμύρια δολάρια που λείπουν εικάζεται ότι είχαν υπεξαιρεθεί και ότι οι ελεγκτές θα συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Το Κονγκό είναι ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στην Αφρική και ο κορυφαίος εξορύκτης κοβαλτίου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.