Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις από το βράδυ της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης, ισοπεδώνοντας τουλάχιστον 280 σπίτια στην περιοχή Mont-Ngafula της Κινσάσα και ένα μεγάλο τμήμα της κύριας εθνικής οδού του Κονγκό, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μια κοινή ομάδα του OCHA και του υπουργείου κοινωνικών υποθέσεων του Κονγκό επισκέφθηκε τις περισσότερο πληγείσες γειτονιές την Πέμπτη για να εκτιμήσει τις ζημιές. Η ομάδα εκτίμησε ότι περίπου 38.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, ανέφερε ο OCHA σε δήλωση την Παρασκευή.

«Σήμερα ολοκληρώνεται το τριήμερο εθνικού πένθους στη μνήμη των εκλιπόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα οργανώσει μια αξιοπρεπή και ασφαλή ταφή όσων έχασαν τη ζωή τους».

Από ψαροχώρι στις όχθες του ποταμού Κονγκό, η Κινσάσα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις της Αφρικής με πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η κακώς ρυθμιζόμενη ταχεία αστικοποίηση έχει κάνει την πόλη όλο και πιο ευάλωτη σε ξαφνικές πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν γίνει πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.