
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης του δυστυχήματος στα Τέμπη, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό αυταρχισμό και έλλειψη ανάληψης ευθύνης. Τόνισε ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη και επανέλαβε την ανάγκη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Έκανε λόγο για απόπειρα ελέγχου της δημόσιας συζήτησης από την κυβέρνηση και χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ΝΔ «αντιπερισπασμό».
«Τί χρώμα έχει το δίκιο; Είναι διάφανο. Τί μυρωδιά έχει; Οξυγόνο. Τί γεύση; Σαν του καθαρού γάργαρου νερού από την κρύα πηγή. Τι αίσθηση; Ελευθερίας. Τί όψη; Την όψη του φωτός. Τί χρώμα έχει η διακυβέρνησή σας; Μαύρο. Τί μυρωδιά; Την οσμή του τόπου του εγκλήματος, των σκοτωμένων ανθρώπων του παράνομου, εύφλεκτου υλικού. Τί γεύση; Δηλητηρίου. Τί αίσθηση; Ασφυξίας. Τί όψη; Την άσχημη όψη της συγκάλυψης των παρακρατικών μεθοδεύσεων, της αντιδημοκρατικής συνεχούς καταπίεσης, της περιφρόνησης για τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.
«Σκέφτηκα ένας εν αναμονή μέλλων κατηγορούμενος που ακόμα και σήμερα σε αυτή την λαμπρή ευκαιρία που του δόθηκε να χτίσει υπόδειγμα, να βγει μπροστά, να αναλάβει τις ευθύνες του, ως ιθύνων, να σας απαλλάξει από το μαρτύριο να τον καλύπτετε και να συγκαλύπτετε τις πράξεις του, επέλεξε να δράσει ως δυνάστης, μνα κρυφτεί πίσω από τους βουλευτές του, να τους υποχρεώσει να τον καλύψουν, με απειλή μάλιστα κομματικής πειθαρχίας και να αξιώσει την κοινοβουλευτική συγκάλυψη, την ψήφο της συγκάλυψης, σαν να διαφεντεύει εκείνος τις συνειδήσεις ή σα να μην υπάρχουν συνειδήσεις» προσέθεσε.
«Πόσες φορές ακόμα θα κάνετε ότι σας λένε? Πόσες φορές ακόμα θα σας καλέσουν να μπαζώσετε την αλήθεια? Πόσες φορές ακόμα θα σας ζητήσουν να διαστρέψετε την πραγματικότητα και να κουκουλώσετε τις ευθύνες και τα εγκλήματα;» ανέφερε, απευθυνόμενη στους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τόλμησε να μιλήσει για «Τεμπορυχία»».
«είναι αυτό που ζητούν οικογένειες θυμάτων και εσείς αυτό το αποκαλείτε χυδαιότητα. Το αποκάλεσε ο πρωθυπουργός κατήφορο, χυδαίο, οι πιο μαύρες σελίδες. Γιατί δεν θέλετε η φωνή των πολιτών, των συγγενών των θυμάτων, γιατί δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στη Βουλή;» ανατρωτήθηκε αναφορικά με την πρόταση των συγγενών για την προανακριτική, ενώ προσέθεσε πως «θέλετε να έχετε τον έλεγχο σε ό,τι ερευνάται και σε ό,τι λέγεται».
«Είναι σαφές ότι προσπαθώντας να αντιμεταθέσει την προσοχή σε ένα μόνο από τα αδικήματα, ουσιαστικά επιχειρεί να συγκαλύψει τα πλέον βαριά αδικήματα για τα οποία ζητείται ο έλεγχός του», είπε προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η πρόταση των συγγενών ενοχλεί γιατί δεν είναι ούτε ισορροπητική, ούτε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, ούτε αποτέλεσμα συνεννόησης. Είναι η επίμονη προσπάθεια των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, να φέρουν επιτέλους τη δικαιοσύνη».
«Ότι και να γίνει στη ψηφοφορία, έχετε χάσει την ευκαιρία να αποκαταστήσετε το στίγμα σας στην ιστορία. Ό,τι και να γίνει στην ψηφοφορία, η δικαιοσύνη στο τέλος θα λάμψει για αυτόν τον λαό που δικαιούται και να την αναπνέει και να την γεύεται και να τη βλέπει να λειτουργεί, για αυτόν τον λαό που δικαιούται να ζει σε μια χώρα, δημοκρατική και δίκαιη όπου τα παιδιά δεν μπαίνουν σε τρένα που κινούνται στα τυφλά, όπου οι μανάδες δεν ψάχνουν τα υπολείμματα των παιδιών τους» κατέληξε.