Ο κ. Βίτσας υποστήριξε, ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του σχετικά με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του, περί ισχυρού τουρκικού επιχειρήματος, σε ότι αφορά την έκδοσή τους, συνδέεται με την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Βίτσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε, σημειώνοντας ότι αν χαρακτήρισε ισχυρό το τουρκικό επιχείρημα για την έκδοσή τους, τότε έχει διενεργήσει ατόπημα.
«Η απάντησή μου σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους οκτώ Τούρκους συλληφθέντες, ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό και δημόσιο Δίκαιο» ανέφερε ο κ. Βίτσας, ενώ τόνισε ότι άλλο είναι το ζήτημα της απέλασης και άλλο της έκδοσης.
«Το τουρκικό επιχείρημα έκδοσής τους είναι αρκετά ισχυρό και πολύ ισχυρό, ως προς το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και επιχειρήθηκε η κατάλυση του κράτους. Αυτό θα εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.
«Η διαδικασία ασύλου κρίνεται από την επιτροπή και μέχρι τρίτο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ότι αφορά το αίτημα έκδοσης κρίνεται από δύο δικαστικά συμβούλια και μόνο αν υπάρχει καταφατική απάντηση από αυτά, μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ασκήσει διακριτική παρέμβαση». αντέτεινε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:
«Ως προς το καθεστώς ασύλου υπάρχει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το αίτημα έκδοσης κρίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο που έχουν κυρώσει Ελλάδα και Τουρκία. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ισχυρό και πολύ ισχυρό το τουρκικό αίτημα για έκδοση, όταν υπάρχουν δύο δικαστικά συμβούλια για να αποφανθούν».
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ