Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ και σε συνεργασία με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί την Τρίτη, ως «πρώτο βήμα  αντίδρασης στην υποβάθμιση των παιδικών σταθμών». Η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ επισημαίνει πως «σε ελάχιστους δήμους εμφανίζεται το φαινόμενο αιρετοί να μην πειθαρχούν στην απόφαση της ΚΕΔΕ».

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν διατάξεις του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα η υποχρεωτική ένταξη παιδιών από την ηλικία των 4 ετών στα Νηπιαγωγεία και έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη στις 10.

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν η ΚΕΔΕ και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, δεν συρρικνώνονται και δεν απειλούνται θέσεις εργασίας, ενώ επισημαίνει ότι οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς.

«Οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών.

«Πόσο πιο “εκκωφαντικά” πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και υποστηρίζει πως «είναι έτοιμο να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας».