Με άρθρο του στον «Der Spiegel» που δημοσιεύεται σήμερα, ο Γκάμπριελ γράφει ότι στο προηγούμενο αξίωμά του ως υπουργός Εξωτερικών ο Σταϊνμάγερ, μαζί με την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ  είχε κάνει «περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη» για να στηρίξει την Ουκρανία. Η άρνηση της Ουκρανίας να επιτρέψει στον Σταϊνμάγερ να επισκεφθεί το Κίεβο «είναι πρωτοφανής και ενοχλητική», έκρινε ο Γκάμπριελ. Είπε ότι είναι κατανοητό ο Ζελένσκι να «ήθελε να εκφράσει την οργή του προς τους πολιτικούς της Γερμανίας και άλλων κρατών της ΕΕ για τις προηγούμενες πολιτικές τους για τη Ρωσία και την ενέργεια»,  αλλά «αυτό που δεν πρέπει να δεχτούμε, ωστόσο, είναι θεωρίες συνωμοσίας».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάγερ ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Κίεβο, καθώς κηρύχτηκε persona non grata από την ουκρανική κυβέρνηση. Ο Γερμανός πρόεδρος ταυτίζεται με τη φιλορωσική γερμανική πολιτική δεκαετιών, δεδομένου ότι διετέλεσε υπ. Εξωτερικών αλλά και επικεφαλής της καγκελαρίας σε περιόδους κατά τις οποίες η Γερμανία επιδίωξε στενή συνεργασία με τη Μόσχα, και προσωπικά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  Ο Ουκρανός πρέσβης Μέλνικ αποτελεί τον συνήθη κριτικό του Προέδρου, επισημαίνοντας διαρκώς ότι θεωρεί υποκριτική την τελευταία μεταστροφή του Σταϊνμάγερ σε φιλοουκρανικές θέσεις.

Την περασμένη βδομάδα ο Μέλνικ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι ευπρόσδεκτος, εάν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού, όπως ανέφερε η «Deutchse Welle».