Η υπουργός Παιδείας διαμήνυσε πως «απειλές, πράξεις βίας και εκφοβισμοί δεν έχουν θέση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο» και σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να κάνει η κυβέρνηση τα στραβά μάτια σε περιστατικά ανομίας. Όπως είπε, στην επίσημη αναφορά της Κοσμητείας γίνεται λόγος για αναγκαστικό εγκλεισμό του Κοσμήτορα στο γραφείο του. Επίθεση τέσσερις ώρες, συμπλήρωσε, δεχόταν ύβρεις, ενώ του απαγορεύτηκε να κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου. Οι δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25, οι οποίοι έδωσαν διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό.
Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, οι φοιτητές αντέδρασαν επειδή κάποιος κατέβασε μια αφίσα, λέγοντας ότι δεν μπορεί για ένα σύνηθες περιστατικό να κατηγορούνται οκτώ φοιτητές για το αδίκημα της απαγωγής. Χαρακτήρισε «υπερεισαγγελέα» την Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας την ότι με την κίνησή της αυτή θέλει να στείλει ένα μήνυμα τρομοκρατίας απέναντι στα νέα παιδιά. «Η δύναμη στα Πανεπιστήμια είναι η δημοκρατία και τα προβλήματα δεν λύνονται με τον εισαγγελέα και την αστυνομία», είπε. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης έκανε λόγο «για επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής και σχέδιο δημιουργίας κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών», ενώ η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 μίλησε για μήνυμα τρομοκράτησης των φοιτητών και επίδειξη δήθεν αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Απαντώντας η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε τους βουλευτές για ανεπίτρεπτη εθελοτυφλία σε περιστατικά ανομίας, επικρίνοντας τους γιατί όχι μόνο δεν αποδοκίμασαν αλλά προέταξαν τα στήθη τους για την υπεράσπιση τέτοιων αποτρόπαιων, ασύλληπτων πράξεων.
Το θέμα είχε φέρει εκ νέου στην επιφάνεια το ΤΡΡ. Μία αφισοκόλληση εκτός του πίνακα ανακοινώσεων ήταν ο λόγος που πλέον έξι φοιτητές κατηγορούνται για ομηρία του Κοσμήτορα στη σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο φοιτητής που κολλούσε την αφίσα βρήκε την αντίδραση δύο καθηγητών με απειλές για ποινές -όπως είπε. Το θέμα έφτασε στον κοσμήτορα, ο οποίος του ζητούσε εξηγήσεις. Φοιτητικοί σύλλογοι παρενέβησαν, ζήτησαν από τον πρύτανη και τον κοσμήτορα να πάρουν θέση κατά των πειθαρχικών διώξεων και του ελέγχου διακίνησης ιδεών στο πανεπιστήμιο. «Αυτό δεν έγινε και πήγαμε στον κοσμήτορα. Ήταν μία κανονική συζήτηση που έληξε επειδή εκείνος είχε μία παρουσίαση διπλωματικής φοιτητή. Μετά, έβγαλε ανακοίνωση ότι “μία ομάδα φοιτητών με τραμπούκισε και με κράτησε όμηρο”. Επενέβη η υπουργός Παιδείας, κίνησε τις νομικές διαδικασίες. Φοιτήτρια που παραβρισκόταν στην «ομηρία» περιέγραψε το περιστατικό.