Εγκρίθηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και τη λειτουργία των ΟΤΑ. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των άρθρων του νομοσχεδίου για την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση προβλέπεται η κατάργηση της προϋπόθεσης να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ανειδίκευτου εργάτη για να αποδείξει την οικονομική του ένταξη στην ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, τα τεκμήρια οικονομικής και κοινωνικής ένταξης για την εκάστοτε χρονική περίοδο θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζουμε με μέτρο και λογική ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και πιθανόν να καθιστούσε απαγορευτική την απόκτηση ιθαγένειας, για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν Έλληνες και που συμπληρώνουν όλα τα υπόλοιπα τεκμήρια που προβλέπει ο Κώδικας Ιθαγένειας, καθώς και η μεταρρύθμιση στην οποία προχωρούμε με τη σημερινή νομοθέτηση», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο επαναφέρεται η δυνατότητα να προσφεύγει ο ενδιαφερόμενος στο Συμβούλιο Ιθαγένειας σε περίπτωση που θέλει να προσβάλει απορριπτική απόφαση.

Τέλος, θα απαιτείται παράβολο 150 ευρώ για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, βαθμολογική βάση επιτυχίας ορίζεται το 70% των ορθών απαντήσεων, ενώ επιτυχημένο αποτέλεσμα στις εξετάσεις γλώσσας θα θεωρείται τουλάχιστον το 66% και στις εξετάσεις γνώσεων το 50%. Μάλιστα, σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της ιθαγένειας κάποιου, θα επιλαμβάνεται το Συμβούλιο Ιθαγένειας και όχι ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορούσαν το ετήσιο εισόδημα αλλά και το ύψος του παράβολου, έγιναν κατόπιν έντονης κριτικής της κυβέρνησης από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες επέκριναν την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

«Το πρόβλημα αγνοείται και οι πολιτογραφήσεις ελαχιστοποιούνται»

Η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, αναφερόμενη στις αλλαγές για τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης, τόνισε ότι αυστηροποιούνται χωρίς να βελτιώνονται, μόνο και μόνο για να επικοινωνήσει η ΝΔ στο συντηρητικό της ακροατήριο ότι νοικοκυρεύει το ζήτημα της πολιτογράφησης, ενώ ουσιαστικά το πρόβλημα αγνοείται και οι πολιτογραφήσεις ελαχιστοποιούνται.

Και ενώ διαφημίζεται στον κόσμο το  «νοικοκύρεμα» της ιθαγένειας, στο δημόσιο τομέα, μετά το όργιο διορισμών του «επιτελικού κράτους», έρχεται εκ των υστέρων νομοθεσία, πάλι για λόγους επικοινωνίας, που θεσμοθετεί την ευνοιοκρατία με βασικό στοιχείο μοριοδότησης τη συνέντευξη (!) και εξουδετερώνονται, με πολύ λιγότερα μόρια αντικειμενικά προσόντα όπως η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

«Η απόκτησή της γίνεται υπόθεση για τους λίγους»

Είναι φανερό πως παρόλο που παρουσιάζουν διαφορετικό αντικείμενο και περιεχόμενο όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, «ομονοούν σε έναν κοινό στόχο που είναι η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος στη λογική του επιτελικού κράτους και τη μεγαλύτερη σύμφυση και προσαρμογή των διοικητικών κρατικών δομών καθώς και των στελεχών δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα για τις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών ως Ελλήνων είπε ότι η τροποποίηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ενώ αυξάνει τα ήδη υψηλότατα παράβολα όταν ο λαός και οι εργάτες στενάζουν από τα βάρη στις πλάτες τους στο όνομα της πανδημίας.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτη είχε ήδη χειροτερέψει την απόκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας από τα ανάπηρα παιδιά δεύτερης γενιάς, που πέταξε στο δρόμο μετά από χρόνια αναμονής και δουλειάς τις καθαρίστριες των σχολείων γιατί δεν είχαν είτε ιθαγένεια είτε πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Είπε ακόμα ότι οι νομοτεχνικές αλλαγές της κυβέρνησης «θέλουν να χρυσώσουν το χάπι» και προσθέτει ένα ταξικό κριτήριο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την «εισαγωγή ενός ακόμη κόφτη» στη διαδικασία ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης καθώς στο νομοσχέδιο τονίζεται πως ο αιτών πρέπει πρώτα να περάσει γραπτές εξετάσεις ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών κλπ. επιπέδου αποφοίτου Γυμνασίου, απαντώντας επιτυχώς στο 70% των ερωτήσεων από Τράπεζα Θεμάτων «και αφού προηγουμένως καταβάλλει παράβολο χαράτσι 150 ευρώ ώστε να αποκτήσει το πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων και πολιτογράφησης».

Έτσι, είπε, «θα δούμε να φυτρώνουν φροντιστήρια και να επεκτείνεται η παραπαιδεία και σε αυτόν τον τομέα αφού το ελληνικό κράτος ποτέ και σε καμία κυβέρνηση, δεν φρόντισε να οργανώσει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, πληρώνουν φόρους και είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία».

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ για τη Χρυσή Αυγή

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχουμε συστήσει, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις και σύντομα θα τις φέρουμε στην Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Επιπλέον, ο υπουργός απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καθώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ο Κ. Τσιάρας εξαπέλυσε πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης τονίζοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής για την Παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του, εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019, «με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές».

Ο ίδιος σχολίασε ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τροποποιήσεις που έκανε πριν το καλοκαίρι στον ΠΚ, είχε επαναφέρει τις παλαιότερες και πιο αυστηρές διατάξεις, πάλι η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε με τις ηπιότερες που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε την Πέμπτη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, με αίτημά του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, μέχρι το μεσημέρι να κατατεθεί τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, μετά την κατάθεση της τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόρριψη από τον υπουργό, ο Ραγκούσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Σχετικά με το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας ο Ραγκούσης σχολίασε: «Κύριε υπουργέ Δικαιοσύνης δεν ξέρετε τι διαβάζετε. Και την επόμενη φορά όταν θα αναφέρεστε σε γραπτά κείμενα σας παρακαλώ να είστε πολύ πιο προσεκτικός. Η τροπολογία που έχουμε καταθέσει προφανώς είναι κατατεθειμένη συνδυαστικά με το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος και προφανώς κάθε διάταξη που επιλέγεται και ψηφίζεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν αναφέρει και την διάταξη του Συντάγματος στην οποία υπάγεται κάθε φορά. Άρα όλο το σκεπτικό που είπατε για τη δική μας τροπολογία δεν εδράζεται πουθενά».

Από το πρωί έχει γίνει άνω-κάτω η κυβέρνηση, το καταλάβαμε. Άλλη τοποθέτηση ο υπουργός, άλλη ο υφυπουργός, άλλη τοποθέτηση εσείς το βράδυ. Μην συνεχίζετε σε κάποια απαράδεκτα επιχειρήματα. Είστε υπουργός Δικαιοσύνης. Έχετε βάλλει κατά αυτού του νέου Π.Κ άπειρες φορές κι εσείς προσωπικά, φέρατε εδώ δύο αλλαγές αυτού του Π.Κ και δεν φέρατε για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά για να πάρει πίσω τα περιουσιακά του στοιχεία ο Φρουζής φέρατε αλλαγή στον νέο Π.Κ. Για τη Χρυσή Αυγή δεν ξέρατε να φέρετε.

Και τελευταίο και ίσως πιο σοβαρό: προσέξτε τι ανήγγειλε πριν από λίγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Ανήγγειλε ότι η θέσπιση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, θα γίνει μέσω τροποποίησης του Π.Κ. Αν αυτό γίνει, κύριε Υπουργέ, τότε αυτό θα συνεπάγεται ότι δεν θα καταλαμβάνει τους χρυσαυγίτες εγκληματίες. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει στο ποινικό δίκαιο αναδρομική ισχύ σε αυτό που θα πάτε να κάνετε. Γι’ αυτό τρία κόμματα, με πρώτους εμάς, όταν φώναζαν και οι υπόλοιποι, είπαμε ότι πια ένας είναι ο δρόμος. Είναι ο δρόμος της τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας.

Για ένα σας προειδοποιώ: μην εκτεθείτε κι άλλο. Διότι με τροποποίηση του Π.Κ και επαναφορά της διάταξης της προηγούμενης οι χρυσαυγίτες δεν θα στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Μόνο με τέτοιες τροπολογίες που αλλάζουν τον εκλογικό νόμο μπορεί αυτό να συμβεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέθεσε τις αλλαγές στο μέλλον κάνοντας λόγο ακόμη και για επικείμενες αλλαγές και στον Ποινικό Κώδικα. «Τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία, αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του ΠΚ. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και ευθύνη» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσαν τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.