Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τις κυρώσεις σε υγειονομικούς, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το λόμπινγκ, και ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς η αντιπολίτευση για διάφορους λόγους καταψήφισε.

«Χθες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τη στάση των δύο κομμάτων στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Και τονίζει: «Πρόκειται για μία πράξη ακραίας πολιτικής υποκρισίας και καταστροφικού καιροσκοπισμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναζητούν ψήφους ακόμα και στην ακραία παραβατικότητα, αδιαφορώντας για τη ζημιά που γίνεται στην προσπάθεια επιστροφής της ζωής όλων μας στην πληρότητα της.

Η άρνηση επιβολής κυρώσεων αποτελεί ηθική και πολιτική κάλυψη της παρανομίας, η οποία στρέφεται πρωτίστως εναντίον της κοινωνίας», καταλήγει η δήλωση του Οικονόμου.

Κατά του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε και η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά τις διαδικασίες με τα περιστατικά πλαστών  πιστοποιητικών, που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις αυστηρές κυρώσεις σε όσους βεβαιώνουν, ψευδώς, εμβολιασμούς. Αφού όλο αυτό το διάστημα κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές, τώρα αρνείται και τις κυρώσεις σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους που με εγκληματική ανευθυνότητα εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Ο λαϊκισμός χέρι-χέρι με την ανευθυνότητα», σημειώνει

«Με τη χθεσινή τροπολογία η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ιδιώτες γιατρούς, τους ευνοεί έναντι των λειτουργών του ΕΣΥ. Αυτό το Κίνημα Αλλαγής δεν το αποδέχεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, «Να αφήσει τα γνωστά φθηνά προπαγανδιστικά κόλπα».

«Γνωρίζει ότι η χθεσινή τροπολογία ‘κλείνει το μάτι’ στους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς που εργάζονται σε δομές υγείας, τους ευνοεί έναντι των λειτουργών του ΕΣΥ οι οποίοι οδηγούνται σε αναστολή εργασίας», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ είναι εκείνη που ψαρεύει ψήφους στους ακραίους που δεν αποδέχονται τον εμβολιασμό.

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει τα εξής: 

«α. Η Κυβέρνηση ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία

Κατά πάγια τακτική της μέσα στην πανδημία, η Κυβέρνηση έφερε και χθες μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, εκπρόθεσμη και άσχετη με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο, με έξι άρθρα. Το ίδιο είχε συμβεί με την τροπολογία για το πρόγραμμα εμβολιασμού των 19 άρθρων που είχε κατατεθεί μισή ώρα μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλής. Η αποτυχία του προγράμματος δεν είναι άσχετη με τον τρόπο και το περιεχόμενό του, το οποίο δεν συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή.

β. Τι είχαμε προτείνει

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, καταθέτοντας μάλιστα και ανάλογη πρόταση διευκρίνισης και τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν πολλά άρθρα να ψηφίζονται κατά άρθρο και όχι συνολικά. Αυτό το ζητήσαμε, ώστε να μπορούν τα κόμματα να εκφράζουν αυτούσια τη βούληση τους, χωρίς να πιέζονται από εντυπωσιασμούς, αναγκαστικές υπερψηφίσεις ή αναγκαστικές καταψηφίσεις.

γ. Τι συνέβη με την επίμαχη τροπολογία

Προφανώς είμαστε σύμφωνοι με όλες τις θετικές διατάξεις που έρχονται στη Βουλή. Ψηφίζουμε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.  Στόχος μας είναι  η προστασία της δημόσιας υγείας και το έχουμε αποδείξει με τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις μας και την καμπάνια ευαισθητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού.

Όμως, σύμφωνα με διάταξη της χθεσινής τροπολογίας οι ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεμβολίαστοι γιατροί, συμβεβλημένοι με δομές υγείας ή πρόνοιας  δεν τίθενται  σε αναστολή εργασίας, όπως οι αντίστοιχοι γιατροί του Δημοσίου. Απλά διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής!!!  Άλλη μια φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το μάτι στους ιδιώτες και δείχνει, έστω και έμμεσα, τις προθέσεις της».

Το ΚΙΝΑΛ συμπληρώνει ότι για αυτούς του λόγους απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την συγκεκριμένη τροπολογία των 6 άρθρων.  «Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αποφύγουμε αναγκαστικές καταψηφίσεις ή αναγκαστικές υπερψηφίσεις. Για βάλουμε φρένο στον εθισμό της κυβέρνησης στην παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος και τις επικοινωνιακές παραστάσεις», τονίζει.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι σήμερα Τετάρτη, θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού, όπως υποστηρίζει, «δεν μπορεί να συνεχιστεί η συστηματική παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και του Συντάγματος το άρθρο 74 παρ.5 εδ.γ΄,δ΄ αφού εισάγονται όχι μόνο εκπρόθεσμες, αλλά εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο του ν/σ τροπολογίες και ψηφίζονται “πακέτο” ανεξάρτητα από τον αριθμό των άρθρων που περιλαμβάνουν».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε έδωσε ο τομεάρχης Υγείας τη Κ.Ο, Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε συνολικά μια τροπολογία 6 άρθρων που επεκτείνει (με ΚΥΑ και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών)  τη γενικευμένη και τιμωρητική  υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Είναι πολιτική αθλιότητα να ισχυρίζεται η ΝΔ ότι αυτή η στάση στην ψηφοφορία στη Βουλή, που ξεκάθαρα συνοδεύεται με στήριξη του καθολικού εμβολιασμού  ως πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης, συνεπάγεται άρνηση των αναγκαίων κυρώσεων σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού,  υπονομεύοντας τη Δημόσια Υγεία και πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβολιαστικό εγχείρημα.

Η διαστρέβλωση των θέσεων και η στοχοποποίηση  των πολιτικών αντιπάλων, είναι η τελευταία καταφυγή των αποτυχημένων και όσων έχουν τεράστιες ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα, ακόμα και για τα κενά ασφαλείας στη διαδικασία του   εμβολιασμού. Ένα – ένα τα επικοινωνιακά κόλπα  της κυβέρνησης εξαντλούνται και η «γύμνια» στη διαχείριση και στην έλλειψη προετοιμασίας του ΕΣΥ απέναντι στο 4ο επιδημικό κύμα, δεν κρύβεται.