Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο υφυπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει πόσα από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου διεξάγονται ανά ημέρα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επισημαίνοντας πως τα άμεσα τεστ πρόκειται να γίνουν στοιχείο της καθημερινότητας στη χώρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είχε επισημάνει προ μηνών  ότι είναι πιθανό τα ταχεία τεστ να βγάλουν λανθασμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, ο  Β. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έφεραν τα συγκεκριμένα τεστ, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά το κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας και τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων στο πρόχειρο κέντρο σε πεδίο σκοποβολής στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα rapid tests θα γίνονται στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας, σε εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά και ελέγχους σε απομακρυσμένες περιοχές. «Τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο Α. Ξανθός τόνισε προς τον υφυπουργό ότι με τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο «δεν έχει εξαντληθεί το θέμα των τεστ, αλλά εξαντλείται η υπομονή μας» και τον κάλεσε να αναφέρει «πόσα από τα 13.000 τεστ που γίνονται τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του. Η  απαίτηση είναι να μη γίνεται κανένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.  Μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένης ζήτησης. Δεν μπορείτε να μετακυλήσετε κόστος στις τσέπες των πολιτών σε περίοδο κρίσης, ανεργίας, φτώχειας στη χώρα».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις διαγνωστικές δυνατότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και ότι αυτό αποτελεί μια «πολιτική επιλογή ώστε να δίνετε ευκαιρίες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ για τα «rapid test» αντιγόνου ανέφερε πως «δεν είναι διά πάσα νόσον ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τον μοριακό έλεγχο», αλλά είναι για να γίνεται ένα «screening», σε γενικούς πληθυσμούς, συνήθως σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, όταν θέλουμε να ελέγξουμε, για παράδειγμα, έναν μεγάλο καταυλισμό προσφύγων ή στη Μόρια, όμως δεν είναι για να ελέγξουμε συρροές κρουσμάτων ούτε για να κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών βεβαιωμένων κρουσμάτων».

Αναφορικά με τα ταχέα τεστ, δήλωσε ότι «αυτά μας παρέχουν τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε αρκετές φορές το τεστ και εάν χρειαστεί να κάνουμε μοριακό έλεγχο και στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο απ’ όσα μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία και η διεθνής εμπειρία. Από την αρχή της πανδημίας, το έχουμε πει χιλιάδες φορές, θα το πούμε ξανά, ότι όποτε χρειάστηκε συμπολίτης μας να κάνει τεστ και πληρούσε τις προϋποθέσεις, αυτό έγινε και γίνεται δωρεάν».