Η πολιτική του Κρεμλίνου -που αρνείται οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης- βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής διπλωματίας με τη Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει ότι ρωσική στάση θα συμβάλλει σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.
 
Η Ρωσία έρχεται με τη σειρά της να απαντήσει ότι η «ισορροπημένη, σταθερή και απόλυτα λογική» στάση της στο ζήτημα της Συρίας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτω από οποιαδήποτε πίεση.
 
Υπό το βάρος του διπλωματικού αδιεξόδου ιδιαίτερο βάρος προσλαμβάνει η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή στο Παρίσι για συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του να αλλάξει αντιμετώπιση απέναντι στην κρίση στη Συρία.
 
Η Συρία μετρά περισσότερους από 15.000 νεκρούς από τον Μάρτιο του 2011 όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ακτιβιστές ανέφεραν νέους βομβαρδισμούς στη Χούλα της κεντρικής Συρίας, όπου σφαγιάστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα από παραστρατιωτικές κυβερνητικές μονάδες.
 
Η Γαλλία επανέλαβε την Πέμπτη διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών πως δεν αποκλείει καμία επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία αποκλειστικά όμως εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Η δήλωση ήλθε σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της αμερικανίδας πρεσβευτού στα Ηνωμένα Εθνη Σούζαν Ράις ότι τα κράτη-μέλη μπορεί να καταλήξουν να δράσουν ανεξάρτητα εάν το Συμβούλιο δεν αναλάβει δράση για τον τερματισμό της κρίσης.
 
Είχε προηγηθεί η απόρριψη σκληρότερου ψηφίσματος για τη Συρία από τη Ρωσία και την Κίνα εν μέσω αντεγκλήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.