Κόντρα στον ΠΟΥ και στην «επιφυλακτικότητα» των ευρωπαϊκών κρατών το πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκη
Με πηχυαίους τίτλους έπαιξε στον εγχώριο Τύπο η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με την οποία προτείνει να υπάρξει ένα πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωνε ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».
«Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» σημειώνει ο πρωθυπουργός, επισυνάπτοντας μάλιστα ένα προσχέδιο των ελληνικών αρχών.
Μάλιστα, την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στεφάν Κερμέκερ, απάντησε στην επιστολή, σημειώνοντας γενικόλογα πως «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών», ενώ προσέθεσε ότι αναμένονται «τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό».
Την Παρασκευή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «καλωσόρισε» την πρόταση Μητσοτάκη κατά το ταξίδι της στην Πορτογαλία, με τα ΜΜΕ της χώρας να μεταφέρουν πως «ιατρική προϋπόθεση να έχει κάποιος πιστοποιητικό ότι έχει εμβολιαστεί», συμπληρώνοντας πως «για τον λόγο αυτό καλωσορίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό». Οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν την θετική στάση Γερμανίας και Πολωνίας στην πρόταση, χωρίς άλλες επίσημες αντιδράσεις.
«Επιφυλακτικά» τα κράτη – Αντίθετος ο ΠΟΥ
Ωστόσο, δημοσίευμα του Guardian μεταφέρει, τόσο τη δυσφορία κρατών – μελών της ΕΕ, όσο και την αρνητική στάση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας απέναντι σε ένα τέτοιο μέτρο. Αφενός, οι πληροφορίες που μεταφέρει το δημοσίευμα για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ αναφέρεται σε «σοβαρές αμφιβολίες σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ σχετικά με την σοφία της κίνησης», εξηγώντας πως οι υπουργοί Υγείας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αυτές σε πρόσφατη συνάντησή τους, σημειώνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το Βερολίνο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και όπως είναι φυσικό, οι υπουργοί είναι επιφυλακτικοί έναντι «οποιουδήποτε συστήματος κάνει διακρίσεις μεταξύ εκείνων που είναι αρκετά τυχεροί να έχουν λάβει το εμβόλιο, και των υπολοίπων». Μάλιστα, με δηκτικό τρόπο, το δημοσίευμα σημειώνει πως η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αποδίδοντας σε αυτό το γεγονός την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη.
Αφετέρου, η σημαντικότερη αντίδραση, έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και συγκεκριμένα από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού και την τοποθέτηση του επικεφαλής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίο μίλησε με σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο «διαβατηρίων εμβολίων».
«Υπάρχουν δύο επείγοντα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και για τα οποία ζητούμε τη συμβουλή σας» απευθύνθηκε στην επιτροπή. «Το πρώτο είναι η πρόσφατη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού Sars-Cov-2» σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, με το δεύτερο να προκύπτει ακόμα σημαντικότερο, και να άπτεται όπως αναφέρει, της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. «Δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα ή να τιμωρήσουμε ορισμένες ομάδες ή χώρες» σημείωσε.