Ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού», ενώ πρόσθεσε πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητούν τη μόρφωση για λίγους θέλοντας να ανοίξουν τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των σχολών, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι λαϊκές οικογένειες.

Για την κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης τα οποία καταργεί το νομοσχέδιο, τόνισε πως είναι «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά και πρόσθεσε ότι «φτιάχτηκαν για να αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της τοτε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις. Η κατάργησή του, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Αναφερόμενος στην επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, υποστήριξε πως η  κυβέρνηση δεν φοβάται τους φοιτητές και τους εμπιστεύεται προκειμένου να διαφυλάξουν με διάλογο και δημοκρατικό τρόπο τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, καθώς οι αστυνομικές επιχειρήσεις θυμίζουν άλλες εποχές.

«Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα. Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα (πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου) τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου; Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας. Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές».

Μητσοτάκης υπέρ μη κρατικών πανεπιστημίων

Ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν επιθυμεί την ανάπτυξη των πανεπιστημίων, ενώ αναφέρθηκε στους πέντε άξονες της πρότασης της ΝΔ για την Παιδεία: «Αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος-πάταξη των φαινομένων ανομίας με αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για αξιόποινες πράξεις, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την αγορά, αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση και μη κρατικών Πανεπιστημίων».

Αναφερόμενος στο άσυλο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει στοιχειώδης ασφάλιση για τους φοιτητές.

Παράλληλα, τόνισε πως στην ουσία ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αφήσει τους φοιτητές να πάνε μπροστά με τις δικές τους δυνάμεις και τους επιβάλλει να ζουν σε ένα ασφυκτικό κρατικό πλαίσιο. «Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης»