Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Σκάι, η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει μες στην επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα και να εισηγηθεί αναλόγως στην κυβέρνηση. Η τελευταία επιμένει στο αρχικό σενάριο για άνοιγμα σχολείων στις 10 Γενάρη, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου 15νθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», δήλωσε ο κ.Πλεύρης.

«Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε ότι με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων, το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται ότι θα κυλήσει ομάλα. Ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε η ίδια για τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αποκλιμάκωση.

Η κ.Παγώνη πρόσθεσε ότι στα νέα κρούσματα κυριαρχεί η όμικρον κατά 62% ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% με περιστατικά από τη μετάλλαξη Δέλτα. Φαίνεται ότι τα περιστατικά της Όμικρον μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι με ήπια συμπτωματολογία και έτσι να μην επιβαρύνεται το σύστημα Υγείας.