Διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συνεχίζουν για 11η εβδομάδα την απεργία τους κατά της διαθεσιμότητας, έχουν συγκεντρωθεί από τις 7 το πρωί έξω από τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης
Τις κινητοποιήσεις των διοικητικών συνδράμουν αλληλέγγυοι φοιτητές και εργατικά σωματεία. Ο «αποκλεισμός» των ιδρυμάτων ξεκίνησε από τις 07:00. Σήμερα αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας το υπουργείο Παιδείας.
«Θέλουμε πάση θυσία να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Όταν όμως απεργεί το σύνολο των διοικητικών πώς μπορεί να γίνει αυτό;», ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας στο πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Επανέλαβε πάντως ότι ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων είναι δίκαιος και ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. «Είναι παράλογα αυτά που κάνει το υπουργείο. Ζητάει για 100 μέλη διδακτικού προσωπικού έναν διοικητικό υπάλληλο», είπε.
πό κατάληψη βρίσκονται όλες οι σχολές του Πολυτεχνείου από φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, νέες γενικές συνελεύσεις τους.
Την ίδια ώρα, συνεδριάζει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ για επανέναρξη των κινητοποιήσεων, που σταμάτησαν στις 25 Οκτωβρίου.
Την εκρηκτική κατάσταση συμπληρώνει η παραίτηση όλων των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μέλη της Συγκλήτου παρέδωσαν στον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις διαδικασίες με τις οποίες προχώρησε το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, καθώς και τις απειλές περί εισόδου της Αστυνομίας στα κτίρια του Ιδρύματος.
Οι τόνοι ανέβηκαν τη Δευτέρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας από το ΑΣΕΠ, και τις πρώτης πρόχειρης μοριοδότησής τους.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στους προσωρινούς καταλόγους του ΑΣΕΠ για την μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων δεν έχουν περιληφθεί κάποιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία διαθεσιμότητας.
Ειδικότερα, στο Πολυτεχνείο, όπως λέει η αντιπρύτανής του Τόνια Μοροπούλου, περίπου 30 άτομα από εκείνα που είχαν απογραφεί κανονικά δεν αναφέρονται στις λίστες του ΑΣΕΠ. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως λέει ο πρόεδρος τη Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, αποχωρούν οι 13 από τους 17 υπαλλήλους της Σχολής, «και μάλιστα οι καλύτεροι».
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.
«Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Παιδείας.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, πηγές δηλώνουν ότι αν υπάρχουν λάθη στις λίστες του ΑΣΕΠ αυτά δεν έγιναν με ευθύνη δικών του υπηρεσιών, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι απογράφηκαν μόνοι τους, ενώ όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει ενστάσεις στο ΑΣΕΠ.