Κορυφώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Κίνα περνάει στην αντεπίθεση μετά τις εξαγγελίες του Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές περισσότερων από 5.000 αμερικανικών προϊόντων, αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε απάντηση των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ.
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές περισσότερων από 5.000 αμερικανικών προϊόντων, αξίας 60 δισ. δολαρίων, σε απάντηση των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5% ως 25%, ενώ αφορούν συνολικά 5.140 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην κινεζική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως θα αυξήσει τους φόρους στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  από 10% που ήταν ως τώρα σε 25% και τόνισε πως «η Κίνα αισθάνθηκε ότι ηττήθηκε τόσο άσχημα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, που μπορεί κάλλιστα να περιμένει ως τις επόμενες εκλογές, το 2020, για να δει μήπως μπορεί να φανεί τυχερή και να κερδίσει κάποιος Δημοκρατικός – περίπτωση στην οποία θα συνεχίσει να κλέβει από τις ΗΠΑ πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο».

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ο Τραμπ απείλησε εκ νέου την Κίνα πως θα υποστεί μεγάλη ζημιά αν δεν υποχωρήσει στην κόντρα με τις ΗΠΑ. «Λέω ανοικτά στον Πρόεδρο Xi Jinping και στους πολλούς φίλους που έχω στην Κίνα ότι θα υποστούν μεγάλη ζημιά αν δεν δεχτούν να κλείσουν συμφωνία μαζί μας, καθώς οι εταιρίες θα αναγκαστούν να φύγουν από την Κίνα και να αναζητήσουν άλλες χώρες.  Είναι εξαιρετικά ακριβή χώρα για τις εταιρίες. Είχατε στα χέρια σας σχεδόν ολοκληρωμένη μια σπουδαία συμφωνία και επιλέξατε να την παρατήσετε».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις