«Οι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και συμφώνησαν να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές», δήλωσε εκπρόσωπος του Μίλεϊ, του προέδρου του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. «Σύμφωνα με την πρακτική του παρελθόντος, οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της συνομιλίας τους θα παραμείνουν ιδιωτικές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Το αμερικανικό στρατιωτικό κείμενο δεν ανέφερε συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Το τηλεφώνημα έγινε μετά τη συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Ρώσο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής του Πενταγώνου ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια γραμμή επικοινωνίας από την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο λάθος υπολογισμός και οποιαδήποτε διεύρυνση της σύγκρουσης.

Η «γραμμή αποσυμφωνίας είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Γούλτερς δήλωσε ότι ελπίζει ότι η κλήση μεταξύ του Μίλεϊκαι του Γερασίμοφ ήταν ένα βήμα πιο κοντά σε μια διπλωματική λύση στην Ουκρανία.