Το «καλό» και το «κακό» σενάριο της συνέχισης της πανδημίας ανέλυσαν οι ειδικοί εν όψει του 15αυγουστου, αναφέροντας πως η κορύφωση των κρουσμάτων, αναμένεται λίγο πριν τη γιορτή και τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ανοσίας με τον μη φυσικό τρόπο, δηλαδή τον εμβολιασμό, έναντι του φυσικού, δηλαδή της νόσησης.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε εκπομπή του MEGA, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το χειρότερο σενάριο είναι τα κρούσματα «3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι 2.800 κρούσματα την ημέρα», ενώ για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να εμβολιαστεί το 83% των ενηλίκων ή 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ο καθηγητής σημείωσε πως μέχρι τώρα, το ποσοστό ανοσίας από εμβολιασμό είναι 48%, ενώ μαζί με τους νοσούντες είναι 58% και «στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία». Εάν ο εμβολιασμός φτάσει το 73%-75% «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα» ενώ αν ο εμβολιασμός μείνει στο 53% μέχρι τα μέσα Αυγούστου «θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15 Αυγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, μίλησε για τον εμβολιασμό στα παιδιά και του εκπαιδευτικούς με αφορμή το ότι έχει αναφερθεί πως τα μαθήματα στα σχολεία θα γίνονται δια ζώσης από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε πως είναι μία δύσκολη εξίσωση ο εμβολιασμός των παιδιών, καθώς πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων αλλά και της κοινωνίας, ενώ τον λόγο επί του θέματος έχει η παιδιατρική εταιρεία και οι μελέτες που υπάρχουν είναι «μικρές και περιορισμένες».

«Δεν επιτρέπεται οι εκπαιδευτικοί να είμαστε στο 60-70% στους εμβολιασμούς και να ζητάμε στους άλλους να εμβολιαστούν. Εμείς πρέπει να είμαστε πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι» ανέφερε επιπλέον.

Ο ειδικός σημείωσε τα ευεργετήματα του εμβολίου: «Σε πολλές από τις εμβολιαστικές πράξεις και προγράμματα, όπως και της γρίπης, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις. Όμως στους εμβολιασμένους η νόσος διαδράμει ήπια. Και σε αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία, έχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σοβαρή νοσηλεία» ενώ όσον αφορά τη νόσηση και δεύτερη φορά από κορονοϊό είναι κάτι «πολύ σπάνιο».