Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, τις οποίες μποϊκόταρε η σερβική πλευρά, τοποθετήθηκαν Αλβανοί δήμαρχοι, μολονότι η συμμετοχή κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από το 3,5%.

Οι Σέρβοι αντέδρασαν έντονα, επιτιθεμένοι, μεταξύ άλλων, και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην περιοχή.

Έτσι, το Σάββατο, το ΝΑΤΟ ζήτησε την αρωγή της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης, η οποία «θα μπορούσε να πλήξει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

«Η δύναμη που μας έχει ανατεθεί (μια μονάδα καταδρομέων) σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο… Κόσοβο στις 4-5 Ιουνίου», ανέφερε επίσης το τουρκικό υπουργείο. «Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στην 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (Σαράντα Εκκλησιές, Κιρκλάρελι), το οποίο προηγουμένως είχε διατεθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ορίστηκε ως εφεδρική μονάδα, με βάση αίτημα που υποβλήθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ / Νάπολη (Ιταλία)».

Νωρίτερα την Παρασκευή, «άμεση αποκλιμάκωση» στην περιοχή ζήτησαν από τους προέδρους της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία. Οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών με τη συμμετοχή της σερβικής πλευράς.