Με ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ καλούν για άμεση απόσυρση των δυνάμεων αυτών, ενώ βρετανικά στρατεύματα αποστέλλονται για να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, μεταδίδουν τα διεθνή Πρακτορεία.

«Παρακολουθούμε μια μεγάλη σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Αυτό περιλαμβάνει μια άνευ προηγουμένου εγκατάσταση προηγμένου σερβικού πυροβολικού, τανκς, μηχανοποιημένων μονάδων πεζικού. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη», είπε.

«Καλούμε τη Σερβία να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις από τα σύνορα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε νωρίτερα την Παρασκευή στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να προτρέψει «άμεση αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Ο Βούτσιτς δεν αρνήθηκε ευθέως ότι υπήρξε πρόσφατη συσσώρευση, αλλά απέρριψε ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις της χώρας του βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού.

«Διάψευσα αναλήθειες που μιλούν για το υψηλότερο επίπεδο μαχητικής ετοιμότητας των δυνάμεών μας γιατί απλά δεν το υπέγραψα και δεν είναι ακριβές», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε ούτε τα μισά στρατεύματα που είχαμε πριν από δύο ή τρεις μήνες».