Το μέτρο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Άμπιν Κούρτι.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.

Η εισαγωγή προσωρινών ταυτοτήτων είναι το δεύτερο μέτρο που επέβαλε ο Κούρτι στη Σερβία από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνησή του ζήτησε από αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες να αποκτήσουν άδειες που είχαν εκδοθεί από το Κόσοβο.

Το ζήτημα της άδειας κυκλοφορίας προέρχεται από μια διμερή συμφωνία που υπογράφηκε το 2011, σύμφωνα με την οποία τα αυτοκίνητα από κάθε χώρα υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πινακίδες τους ενώ βρίσκονταν στην επικράτεια της άλλης.

Ενώ τα δύο μέρη έχουν υπογράψει μια προσωρινή συμφωνία – με τα οχήματα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών να υποχρεούνται να τοποθετούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να κρύβουν ονόματα και σημαίες χωρών – δεν  κατάφεραν να καταλήξουν σε μόνιμη λύση.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα κάλεσε επίσης τους Σέρβους που ζουν στο βορρά να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει η Σερβία με αυτές του Κοσόβου αντί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα.

Το Κόσοβο και η Σερβία συμμετέχουν σε διάλογο υπό την εποπτεία της ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων τους.