Στη διάψευση των πληροφοριών που διακινήθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης και κάνουν λόγο για δήθεν παραίτησή του με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Menelaos Myrillas / SOOC
Μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις πληροφορίες αυτές σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς απείλησε με παραίτηση διαφωνώντας με τη φόρμουλα για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και για τις διεθνείς εγγυήσεις.
«Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη. Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς» είπε ο Ν. Κοτζιάς.
«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, ο υπουργός παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος. Ωστόσο, όπως είχε συμφωνηθεί, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα γινόταν σταδιακά και μετά την επικύρωση της συμφωνίας.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται τη παραπάνω φόρμουλα, όπως και για τις διεθνείς εγγυήσεις, για τις οποίες σχεδιαζόταν μεταβατική ρύθμιση ώστε να διασκεδαστούν πιθανές αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς και οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων ότι θα «καπελωθούν» από την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στο νησί.